fbpx

Država pomaže kupnju stana kroz novi POS – cilj je cijena od 1100 eura za kvadrat

Prema najavi ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Ane Mrak Taritaš, do kraja tekućeg mjeseca trebao bi biti zgotovljen model za kupoprodaju oko 20 tisuća stanova koji zjape prazni jer ih banke i građevinske tvrtke ne mogu prodati po ponuđenim cijenama.

Riječ je o programu pod nazivom ‘POS plus’ čiji su nositelji Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Agencija za promet posebnim nekretninama (APN) koji će pokušati postići dogovore s bankama i drugim ponuditeljima izgrađenih a praznih stanova.

– Obavili smo prvi krug razgovora s deset poslovnih banaka o modelu POS plus i uskoro očekujemo konačan dogovor – najavila je ministrica graditeljstva na tradicionalnoj Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina.

Cilj ovog modela je oživiti tržište nekretnina i motivirati građevinare na gradnju novih stanova čije bi stavljanje na tržište dodatno snizilo cijene.

Zainteresirani građani, prema prijedlogu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, trebali bi stanove u modelu POS plus kupovati od APN-a, a odnose te Agencije i banaka koji su sada vlasnici stanova uredila bi država.

U POS Plusu cilj je cijena od 1100 eura za četvorni metar stana, uz mjesečnu ratu kredita za stan od 60 ‘kvadrata’ u otplati na 30 godina od 261 eura.

To znači da bi se kroz ‘POS plus’ za 55 eura spustila mjesečna rata u cijeni stana od 60 kvadrata koju kupac može postići u stambenom kreditu s kamatnom stopom od 5,45 posto, odnosno, ušteda bi bila između 11 i 15 tisuća eura u ukupnoj cijeni stana. S tim da je većina komercijalnih stambenih kredita ugovorena uz kamatu od 6,45 posto, pa je ušteda daleko veća.

Analitičari tržišta nekretnina prepreku uspjeha POS plus modela vide u potrebnom učešću kupca u cijeni stana od 20 posto. To bi na gornjem primjeru iziskivalo učešće od 13 tisuća eura koje velika većina onih koji traže rješenje stambenog pitanja nemaju.

 Izvor: SD