fbpx

Državljani Turske i Rusije od danas u Hrvatsku samo s vizama

Državljani Republike Turske i Rusije od danas u Hrvatsku, koja će 1. srpnja službeno postati nova članica EU-a, mogu ulaziti samo uz vize, javlja agencija Anadolija.

Ovu odluku donijela je 24. siječnja hrvatska vlada u skladu s obavezama da najkasnije tri mjeseca prije ulaska u EU uskladi svoju viznu politiku s preostalim zemljama Unije.

“Uzimajući u obzir točku do koje su stigli politički, ekonomski, socijalni i kulturni odnosi između Turske i Hrvatske, ali imajući u vidu i da je ova promjena viznog režima nužna, ona je s naše strane, ipak, dočekana s tugom. Ono što je ovdje važno jest da, u okviru novog viznog režima, trebamo shvatiti da je potrebno ukloniti prepreke u slobodnom kretanju robe, usluga i ljudi. U tom pravcu trebamo uložiti napore da novonastala situacija ne postane restriktivna praksa i da se našim državljanima ne uskrati jedno od prirodnih i legitimnih prava, a to je pravo slobode kretanja”, rekao ambasador Ozugergin.

Dodao je da će turske vlasti nastaviti pregovore s hrvatskim vlastima kako bi postigli dogovor u vezi ovog pitanja. Kao odgovor na uvođenje viznog režima za njene državljane, a u okviru svoje prakse, Turska je, također, donijela odluku o uvođenju viza za građane Hrvatske.

Vize će se izdavati na graničnim prijelazima ili u diplomatskim predstavništvima Republike Turske. Turisti iz Turske koji su često posjećivali Hrvatsku, iako znaju da je Hrvatska spornu odluku morala sprovesti, ipak su je dočekali s negodovanjem.

I u Hrvatskoj strahuju da bi uvođenje viznog režima za Tursku moglo ostaviti posljedice na ekonomiju ove zemlje, s obzirom na to da sve više turista i investitora iz Turske dolazi u Hrvatsku. U Dubrovniku broj turista iz Turske iz godine u godinu raste. Dubrovnik je 2012. godine posjetilo 21.000 Turaka, što je osam posto više u odnosu na 2011. godinu, a samo tijekom prošlogodišnjeg Kurban-bajrama, u Dubrovniku je boravilo 2.400 Turaka.

Izvor: Index.hr