fbpx

“Europski USKOK” pod istragom

Ured EU-a za borbu protiv prevara (Olaf) prekršio je svoje ovlasti i zakonske odredbe EU-a provodeći istragu Dalligate, ako je suditi po sažetku izvješća koje je procurilo iz samog Olafa, a u koje je EUobserver dobio uvid. Nadzornici optužuju Olaf za poticanje ključne svjedokinje u aferi Dalligate, malteške lobistice Gayle Kimberley, na laž, zbog čega je njemačka europarlamentarka Inge Gräßle zatražila suspenziju šefa Olafa Giovannija Kesslera

zvješće je sastavio Olafov nadzorni odbor koji čine četiri neovisna stručnjaka. U sažetku na pet stranica kritizira se Olafova četveromjesečna istraga koja je 2012. rezultirala povlačenjem s dužnosti tadašnjeg europskog povjerenika za zdravstvo Johna Dallija, zbog optužbi da je preko posrednika tražio mito od tvornice duhana Swedish Match. Zbog nepravilnosti u radu nadzornici preispituju nepristranost šefa Olafa Giovannija Kesslera.

Izvještaj je poslan u Europski parlament, a pravo na trosatni uvid u taj složeni dokument imaju samo predsjednici političkih grupacija koji prije čitanja moraju potpisom potvrditi da nikome neće otkriti sadržaj.

Olaf se, između ostalog, optužuje za poticanje ključne svjedokinje u aferi Dalligate, malteške lobistice Gayle Kimberley, na laž. Ona je u veljači 2013. obavijestila Olaf da sastanak na kojemu je Dallijev suradnik navodno zatražio mito nikada nije održan. No iz Olafa joj je navodno rečeno da to ne otkriva javnosti.

Europarlamentarci Bart Staes (Belgija) i Inge Gräßle (Njemačka), članovi Odbora za proračun, zatražili su od Europske komisije da suspendira Kesslera nakon što je lobistica Kimberley na malteškom sudu u četvrtak izjavila da ju je Kessler nakon ispitivanja u Bruxellesu odveo na ručak i prisilio da potpiše zapisnik bez ikakvih ispravaka.

U sažetku se navodi da Kesslerovo izravno i osobno sudjelovanje u istrazi predstavlja sukob interesa, ‘u kojemu je objektivna procjena mjera Olafa prestala biti moguća’.

Olaf se optužuje i da je proveo nezakonita ispitivanja na Malti prisluškujući privatan telefonski razgovor, osiguravajući pomoć malteških vlasti bez zakonske osnove i propuštajući ili požurujući provjere zakonitosti svojih djela kako bi se ubrzao ishod istrage.

Nadzornici Olafa navode da je Kessler pokrenuo istragu u roku od 24 sata nakon primitka pisma. S obzirom na složenost slučaja, njegova žurna reakcija dovodi u pitanje to je li Olaf mogao ispuniti nužne provjere zakonitosti takve odluke i vjerodostojnosti optužbi, navodi se u sažetku.

Navodi se i da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso želio da istraga dobije prioritet.

Izvor: Tportal.hr