fbpx

Gradonačelnik Zadra napao Ingrid: Ne upirite te zvjerske oči u mene

Govornicu zadarske Gradske vijećnice gradski vijećnici i gradonačelnik Zvonimir Vrančić iskoristili su danas za početak predizborne kampanje. Riječi kojima bi se u podređeni položaj stavila suprotstavljena politička opcija nisu se birale. Sjednica je u jednom trenutku zbog optužbi Vrančića koje je iznio na račun SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Ive Bilića bila i prekinuta

Sve je počelo benigno, kurtoaznom zahvalom Vrančića svim gradskim vijećnicima na demokratskom okruženju u kojem je ovaj saziv vijeća djelovao. Ugodni glas Vrančić je s vremenom zamijenio povišenim tonovima. Prvi su se čuli kada ga je vijećnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović podsjetila kako je prilikom preuzimanja vlasti 2009. izjavio da neće moći ispuniti svoja obećanja jer ga je dočekao minus od 80 milijuna kuna. Taj je dug Vrančić naslijedio od svog stranačkog kolege Živka Kolege, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća. Na postavljeno pitanje kakvo financijsko stanje on ostavlja svom nasljedniku i je li ijedan građevinski posao u Zadru prošao bez naknadnih radova i troškova Vrančić je uzvratio verbalnom paljbom.

‘Parafrazirate moju izjavu koju nikad nisam rekao, ne na takav način. Devedeset posto obećanog sam odradio. Ne prihvaćam takav način razgovora. Ne prihvaćam da netko sumnja u mene i moje suradnike. To me vrijeđa kao čovjeka. Ako išta sumnjate prijavite me Uskoku. Ako nećete vi mene ja ću vas. Iza mene ne ostaje niti jedna mrlja. Ne bojim se nikakvih revizija. Sve sam radio pošteno. Mutnih poslova nije bilo. Ako je i bilo pritisaka bilo ih je jer sam štitio zakon, zakonitost i i pravednost’, kazao je ljutiti Vrančić. Antičević Marinović mu je mirno uzvratila. ‘Nedvojbeno ste 2009. rekli da ste zatekli 80 milijuna kuna duga u blagajni. Bio je to pošten nastup. Nema razloga da ga se sada sramite.’

‘Istina je da sam to rekao, ali istina je i da je Zadar tada bio u impresivnom investicijskom razdoblju. Stigla je kriza koja je u svim jedinicama lokalne samouprave smanjila proračunske prihode za 20-30 posto pa tako i kod nas. S problemima smo se nosili najbolje što smo mogli i uspjeli smo se stabilizirati. Tvrdim da smo spremni za novi investicijski ciklus i već dogodine možemo planirati kapitalnu investiciju vrijednu 100 milijuna kuna’, kazao je zadarski gradonačelnik.

Jednako oštar Vrančić je bio prema Sabini Glasovac, SDP-ovoj kandidatkinji za mjesto dogradonačelnice koja je aktualizirala pitanje pristupnog puta stanarima tzv. Galićevih zgrada u Diklu. ‘Zbog čega ne postupite po rješenju koje ste sami izdali i potpisali?’, pitala ga je Glasovac tražeći da se ‘ni krivim ni dužnim stanarima omogući pristup njihovim domovima’.

‘Naravno da znate zašto ne mogu postupiti po rješenju, ali to prešućujete ne bi li nešto tih glasača glasovalo za vas, a ne za nas. Neće! Glasat će za nas! Neće za vas nikada’, kazao je Vrančić te objasnio kako ne može izvršno rješenje o oslobađanju puta provesti silom, odnosno bez policijskog osiguranja.

‘Policija nam je u tri navrata odbila dati asistenciju za izvršenje rješenja. Naime, u tijeku su izvidi policije i Državnog odvjetništva kako bi se utvrdilo je li bilo kaznenih djela što se tiče gradnji zgrada i imali li kaznenih djela što se tiče osiguranja puta za te zgrade. Dok oni traju, nemoguće je dobiti asistenciju policije’, objasnio je Vrančić.

Portal 057info javlja kako se kulminacija predizborne kampanje u zadarskoj gradskoj vijećnici dogodila tijekom rasprave o strategiji razvoja Zadra do 2020. kada je, isprovociran izlaganjem Ingrid Antičević Marinović, gradonačelnik Zadra izjavio da je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Ivo Bilić uništio privredu Zadra. ‘On je upropastio TIZ izmišljenim kreditima’, kazao je Vrančić.

Na reakciju Ingrid Antičević Marinović iz klupe, Vrančić je s govornice uzvratio: ‘Nemojte te zvjerske oči upirati prema meni.Taj vaš Ivo Bilić skoro je završio u zatvoru jer je optužen za gospodarski kriminal i pronevjeru 50 milijuna maraka, ali je optužnica zapela u Državnom odvjetništvu i to još nije razriješeno.’

Burnu sjednicu sazivanjem stanke prekinuo je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega. Nakon stanke Ingrid Antičević Marinović od gradonačelnika je tražila ispriku demantirajući navode koje je Vrančić iznio na račun SDP-ovog kandidata za gradonačelnika. Budući da isprika nije stigla, SDP-ovci su napustili vijećnicu i najavili tužbu protiv Vrančića.

Omerka Šarić Frantin, vijećnica SDP-a, raspravu je završila riječima: ‘Sad nam je jasno zašto Vrančić nije HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.’

Izvor: tportal.hr