fbpx

“IDI U ZADAR I SPASI SE. IZGUBIŠ LI, LETIŠ” Karamarkov ultimatum Kalmeti

Šef HDZ-a i glavni tajnik Brkić su mu rekli: ‘Bit ćeš kandidat za gradonačelnika i raditi u neredu koji si napravio. Ako ne pobijediš, bit ćeš odmah smijenjen’

Prije mjesec i pol saborski zastupnik HDZ-a Božidar Kalmeta dobio je poziv iz HDZ-ove Središnjice. “Predsjednik želi da dođete do njega”, čulo se s druge strane, piše Globus.

Već se neko vrijeme spekuliralo o mogućim HDZ-ovim kandidatima za zadarskoga gradonačelnika. Među tim imenima bilo je i Kalmetino, što njemu nikako nije bilo drago. Svim srcem nadao se da će njegovo bavljenje politikom u sljedeće četiri godine biti svedeno na sjedenje u saborskim klupama, nakon čega je namjeravao u konačnu političku mirovinu.

Kad su mu rekli da dođe do Karamarka, vrlo dobro je znao zašto ga treba predsjednik HDZ-a. I Kalmeta se bio pripremio.

Sa sobom je ponio rezultate naručene ankete prema kojima je od zadarskih HDZ-ovaca najviše izglede imao sadašnji predsjednik Gradskog vijeća, 67-godišnji Živko Kolega.

Kad je ušao u Karamarkov ured vidio je da s njim sjedi i glavni tajnik Milijan Brkić.

Kalmeta se na trenutak zbunio, ali ubrzo se pribrao. “Predsjedniče, imam rezultate ankete. Imamo kandidata, naš Živko najbolje stoji…”, počeo je nabrajati Kalmeta, no brzo ga je prekinuo Brkić.

“Pokupi te papire. Sad ćeš ići dolje (u Zadar), bit ćeš kandidat za gradonačelnika i raditi u neredu koji si napravio ”, odrezao je Brkić.

Bivši ministar prometa samo je potišteno kimnuo glavom.

Imali su Karamarko i Brkić svoje ankete. A njihove su pokazivale da HDZ gubi Zadar ako se ne kandidira Kalmeta.

Iako Kalmeta ne pripada uskom Karamarkovu krugu, niti Karamarko dugoročno računa na njega, šef HDZ-a, koji je već dulje bio kritiziran da stranku ne vodi u dobrom smjeru, nije sebi smio dopustiti da još izgubi i Zadar. Riječ je o petom hrvatskom najvećem gradu, jedinom od velikih gradova gdje je HDZ na vlasti, i to neprekidne 23 godine.

Zadar je stoga simbol HDZ-a, ali i desnice. Naime, Zadrani su bez ustupanja bili uz hrvatske generale tijekom suđenja u Haagu. Isto tako Zadar je najrazvijeniji dalmatinski grad.

Uspije li Karamarko primjerice osvojiti vlast u Dubrovniku ili Vukovaru, a izgubi Zadar, bit će proglašen gubitnikom izbora.

Zato se odlučio, smatraju HDZ-ovci, za Kalmetu. A Kalmeta je znao da Karamarku ne može reći ne.

Promjena strane. Prije nekih godinu dana, u kampanji za unutarstranačke izbore, Kalmeta je mogao iz prve ruke upoznati moć uvjeravanja današnjeg vodstva HDZ-a.

Kalmeta je Jadranki Kosor, točnije Vladimiru Šeksu, već obećao glasove zadarskih HDZ-ovaca. Bilo je to očekivano budući da su Kalmeta i Šeks bili vjenčani kumovi, a Šeks je još bio kršteni kum Kalmetinom djetetu.

No onda je u jednom trenutku popio kavu s Brkićem i promijenio mišljenje, piše Globus.

 Izvor: Jutarnji list