fbpx

“Imamo milijun pitanja za bombaša Carnajeva, a on ne može govoriti”

“Džohar Carnajev pretrpio je jaku ozljedu grla. Moguće je da možda nikada više neće moći govoriti”, objavio je CNN pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika. Naime, dužnosnici FBI-a objavili su jučer kako jedino Džohar Carnajev može objasniti koji su bili motivi napada za vrijeme maratona u Bostonu. Za sada nema službene potvrde o težini ozljeda Carnajeva osim službene izjave da je “19-godišnjak s ozbiljnim ozljedama vrata i noge te krvarenjem primljen je u bolnicu”.

“Imamo milijun pitanja za Carnajeva”, rekao je Deval Patrick, guverner države Massachusetts.

Podsjetimo, 19-godišnji Džohar Carnajev uhićen je na brodu u koji se sakrio, u dvorištu, u gradiću Watertown u blizini Bostona. Mladića je otkrio muškarac nakon što je ukinuta naredba da građani ostanu u kućama. Muškarac je pprimijetiokrv ispred broda i pozvao policiju, koja je iz helikoptera toplinskom kamerom locirala bjegunca. Ubačene su granate na brod, a mladić je ranjen u razmjeni vatre nakon čega je uhićen.

Ispred bolnice stacionirane su jake policijske snage, a američka javnost s nestrpljenjem čeka odgovore na pitanja o motivima napada. Za sada se ne zna jesu li braća Džohar i Tamerlan Carnajev imali pomoćnike i je li možda motiv napada zaista bio religiozne prirode s obzirom na to da je Tamerlan bio poznat kao radikalni islamist. Tu informaciju znao je FBI koji ga je priveo 2011. godine i to na zahtjev Rusije s oobziromda su postojale sumnje u terorizam.

“Nismo otkrili ‘terorističku aktivnost i tada smo slučaj zatvorili”, potvrdili su iz FBI-a koji su opovrgnuli i informaciju majke Zubeidat Carnajeve koja je za rusku televiziju izjavila da je njenog sina pratio FBI i to dvije godine. Već sada se zna kako će odvjetnici preživjelog bombaša tražiti manju kaznu a branit će ga “mentalnim stanjem i godinama”.

“Carnajevu se mora suditi kao neprijateljskom borcu. On mora biti tretiran kao osumnjičenk iza terorizam koji su u zatvoru Guantanamu na Kubi”, stoji u zahtjevu nekoliko kongresnika koji je poslan predsjedniku Baracku Obami. Ukoliko zahtjev bude prihvaćen Carnajevu bi se sudilo na vojnom umjesto na civilnom sudu.

Izvor: Index.hr