fbpx

Josipović: Hrvatska je demokratska zemlja i to ekscesi “egzotičnih likova” poput Mamića neće promijeniti

Tjedan dana uoči izbora za Europski parlament Ivo Josipović je za Deutsche Welle progovorio o nedavnom govoru mržnje u hrvatskom javnom prostoru, ljudskim pravima, odnosima sa Srbijom i BiH te o očekivanjima od samih izbora.

Josipović je komentirao nedavne slučajeve govora mržnje u Hrvatskoj, odnosno izjave Mamića, koji je putem medija izvrijeđao ministra obrazovanja Jovanovića te kandidatkinje za Europski parlament Ruže Tomašić, koja je poručila da je “Hrvatska za Hrvate te da su svi ostali gosti”.

“Rekao bih da je Hrvatska čvrsto akceptirala ljudska prava općenito, a i prava nacionalnih manjina. Nikakva retorika osobe x ili osobe y, gospodina Mamića ili bilo koga drugoga ne može to promijeniti. Naravno, to je ružno čuti i na to treba reagirati. Vidjeli ste da sam i ja vrlo jasno rekao što o tome mislim. Ali, za usporedbu, pogledajte stanje ili slične izjave u Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj, čak i uz nasilje. Prema tome, ne prihvaćam tezu prema kojoj je eksces nekih, rekao bih za politiku egzotičnih likova, paradigma hrvatske politike. Ne prihvaćam tezu da bi to mijenjalo naša ustavna i politička načela koja su vrlo jasna. Hrvatska je demokratska zemlja i poštivat će sva prava koja poznaje Ustav”, komentirao je Josipović.

Nedavno je predsjednik, tijekom obilježavanja 22. obljetnice pogibije Josipa Jovića, koji se smatra prvom žrtvom Domovinskog rata, na Plitvicama izazvao negodovanje okupljenih branitelja. Na upit zašto smatra da se njemu zamjera nešto što se njegovim prethodnicima nije, Josipović odgovara:

“Očito je bila riječ o političkoj manipulaciji. Baš je sad nakon toliko godina bilo silno važno da tamo bude predsjednik, a ne izaslanik. I ako se uz to još izaslanika izvrijeđa po nacionalnoj osnovi, onda znate da to, narodski rečeno, nisu čista posla. Ali, to je manji dio braniteljske populacije i onih koji su bili na komemoraciji da odaju počast Josipu Joviću. Ponašanje tih ljudi, neću reći branitelja, jer oni nisu reprezentativni dio branitelja već tko zna iz kojih su krugova, je uvreda obitelji Jović. Nadam se da ćemo tu manipulaciju što prije zaboraviti”.

“Odnosi Srbije i Hrvatske nisu zamrznuti”

Josipović tvrdi i da nije istina da su odnosi Beograda i Zagreba “zamrznuti”, kako često pišu mnogi mediji.

“Teza medija kako je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije točna. Takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli sa strane susjeda. Podsjetit ću da sve ono što se događalo posljednje tri godine i dalje ima kontinuitet. Dakle, države surađuju na rješavanju otvorenih pitanja. Daleko smo od toga da se sva pitanja riješe. Surađujemo na progonu kriminalaca, ratnih zločinaca, otvaraju se tvrtke s jedne i druge strane, sportski klubovi igraju, umjetnici nastupaju sve češće s jedne i druge strane granice. Naši dužnosnici se susreću ne samo na multilateralnim sastancima u okviru raznih institucija u svijetu, već razmjenjujemo i posjete. Ministar vanjskih poslova Srbije je bio kod mene. Primio sam i načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Naš premijer je bio u Srbiji. Ministrica vanjskih poslova se susrela nekoliko puta sa srbijanskim kolegom. Ako baš hoćete, u Vatikanu sam se sreo i pozdravio s predsjednikom Nikolićem. Naravno da ono što jest povod za tu netočnu tezu o ledenom dobu je to što nema službenih susreta između predsjednika Nikolića i mene. Naći ćemo se onoga trenutka kada obojica budemo mogli uvjeriti svoje građanke i građane da donosimo neki dobar vjetar. O tome se vode razgovori. Mi nemamo nikakvih diplomatskih sporova i ne trebamo posrednike. Nije nužno da se susrećemo na neutralnom terenu”, kazao je Josipović.

Predsjednik je komentirao i nadolazeće izbore za Europski parlament.

“Različiti faktori uvjetuju izlaznost. Po primjerima drugih zemalja, za očekivati je nižu izlaznost nego na izborima za nacionalni parlament. To je uobičajeno u EU. Mislim da će, kako budu jačale europske institucije i kako bude jačao njihov neposredni utjecaj na naše živote, tako i rasti broj onih koji će sudjelovati u europskim izborima”, kazao je Josipović.

Izvor: Index.hr