fbpx

Junačka pobjeda Zadra

Samo tri dana nakon šokantnog domaćeg poraza od A-1 ligaša Jollya, Zadrani su pokazali sasvim drugo lice i pobijedili momčad, koja je ove sezone igrala Euroligu, Cedevitu. Igrači Ante Nazora odigrali su fantastično prvo poluvrijeme u kojemu su u dva navrata imali 16 poena prednosti. Ipak, iskusni Zagrepčani su u trećoj četvrtini prišli na samo -5, a onda manje od pet minuta prije kraja, došli i do prvog vodstva na utakmici. Bilo im je to, međutim i jedina prednost.

Odlični Travis (15 poena) i Ramljak (18p) su preokrenuli, a onda se ukazao Bariša Krasić, koji je veći dio utakmice prosjedio na klupi i sa dva sjajna ulaza i bacanjima riješio pitanje pobjednika. Ante Delaš je opet imao izvrsnu večer protiv Cedevite (22p), a odličan je bio i Ive Ivanov (10p). Zadar u međusobnim dvobojima s „vitaminima” ima 2-0, što ga stavlja u odličnu poziciju, a već prekosutra ima veliku priliku izbiti na vrh Lige za prvaka, jer na Višnjik stiže Cibona. Nakon ovakve predstave, nema sumnje da će u dvoranu doći još više Zadrana nego sinoć, kada ih je bilo oko tri tisuće, te su posebno u drugom poluvremenu stvorili pravu atmosferu kakva je potrebna njihovoj momčadi.

Fantastično otvaranje

Zadrani su imali početak iz snova. Ivanov i Delaš otvorili su s dva kontranapada za 4:0. Kapetan je u prvih pet minuta još dvaput poentirao iz igre, Kaštropil je pridodao pet poena, Delaš još jedno bacanje i domaći su vrlo brzo odjurili na 14:6 i natjerali gostujućeg trenera na time-out već u šestoj minuti. No, odmah poslije toga Ramljak je pogodio tricu za prvu dvocifrenu prednost „bijeli”, 17:6 U prvoj četvrtini za Cedevitu su zabili samo Tomas, Wright (po 6) i Bilan (3). S druge strane, Ramljak koš-faulom, Travis svojim prvim košem i Kaštropil, održavali su prednost, 24:15. Već u ovom razdoblju vidjelo se koliko Zadru znači povratak Dwighta Thornea.

Drugu četvrtinu otvorio je Tomas serijom 6-0 (trica pa tri bacanja) za povratak na -3, 24:21, no to nije poremetilo dobar ritam domaćih. Odmah mu je tricom uzvratio Travis pa dvicom Delaš za +8, 29:21. Mašić s penala i Wright u kontri još su jednom vratili goste na četiri razlike (29:25), no tada kreće najveća serija domaćih. Thorne i Delaš vezali su dva dalekometna ubačaja (u međuvremenu je Kaštropil promašio bacanja), a Wright je zaradio tehničku pogrešku. Opet je Vulić, nakon nepunih pet minuta, pri rezultatu 35:25, morao pozvati time-out. Ali nije mu pomoglo. Delaš je realizirao penale pa je sam trener Cedevite zaradio tehničku.

Ramljak, na kojemu je prethodno napravljen prekršaj, pogodio je oba bacanja pa je isto ponovno napravio Delaš za +16, 41:25. Andrić, Wright i Baždarić u kontri smanjili na 41:30 pa je time-outom, tri minute prije poluvremena, reagirao Nazor. Ramljak i izuzetno raspoloženi Delaš (nova trica pa bacanja) pobrinuli su se da Zadar još jednom ode na najvećih +16, 48:32, no završnica je ipak pripala Cedeviti. Ilievski je pogodio tricu iz kuta, a Wright zaključio poluvrijeme na 11 razlike, 48:37.

Preokret Zagrepčana

Šuterski raspoložen bio je i Ramljak, koji je treću četvrtinu otvorio svojom drugom tricom. Malo kasnije je svoju treću pogodio Delaš za +15, no gosti su držali priključak preko Šuputa (54:43). Ista je razlika bila i u 26. minuti (58:47), kada je Tomas tricom spustio ispod 10, 58:50. Ivanov, Prostran i Travis ponovno su povisli na +12, 64:52, no i završnica ove dionice pripala je Zagrepčanima. Zadar je ubacio samo još jedan poen (Travis), a Cedevita osam. U strijelce se upisao Kitchen, nadovezao se Šuput pa je nova četiri poena postigao Wright za samo -5, 65:60, uoči posljednjih deset minuta igre. „Bijeli” su u napadu stali, a „crveni” se razigrali.

Isti igrač koji je zaključio treću, otvorio je i četvrtu četvrtinu za povratak gostiju na jedan napad zaostatka, 65:62. Zadrani su u napadu ostali potpuno bez ideje, dobrim dijelom i zbog bitno agresivnije obrane protivnika, a koš Travisa za 67:62 bio je više plod slučajnosti. Opet je pogodio Šuput, Vrbanc je izgubio loptu, a Baždarić polaganjem u kontranapadu za 67:66 prisilio Nazora na minutu odmora. Točno pet minuta prije kraja Cedevita je (Wright) prvi put izjednačila, 67:67. Nepunu minutu kasnije, nakon penala Thornea, gosti su došli i do prvog vodstva i to trećom tricom Tomasa, 69:70.

Krasićeva završnica

Odgovornost je preuzeo Travis i koš-faulom vratio prednost na zadarsku stranu, a Ramljak je povećao na 74:70. Vulić je pozvao minutu odmora, a Krasić sjajnom solo akcijom povisio na +6, tri minute prije kraja. Suci su tada, umjesto faula u napadu na Ivanovu, vidjeli prekršaj kapetana domaćih, nakon čega je Baždarić tricom iz kuta prepolovio zaostatak svojih na 76:73.

No, opet se ukazao Krasić. Promašio je tricu, ali nedugo zatim opet probio protivničku obranu i položio za +5. Onda je uhvatio i lavovski skok u obrani, nakon promašaja Wrighta i Šuputa i izborio prekršaj. S penala je bio mirne ruke za +7, 80:73, malo više od minute prije kraja. Wright je pogodio jedno bacanje, a Delaš nijedno, no ključni napadački skok uhvatio je Travis i zabio za +8, 82:74. Gosti su opet pogodili samo jedno, ali Delaš ovaj put oba penala za +9, 84:75. Wright je zabio svoj 28. poen, ali nade za goste više nije bilo. Nakon Ramljakovog bacanja Tomas je promašio zakucavanje i Zadrani su mogli početi slaviti. „Čekamo vas cibosi”, orilo se s tribina. U petak u 19 sati u Krešin dom stiže Cibona.

ZADAR – CEDEVITA 85:77
(24:15, 24:22, 17:23, 20:17)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 3000. Suci: Siniša Herceg (Zabok), Tonči Anzulović (Zagreb) i Josip Radojković (Split).

ZADAR: Ivanov 10, Travis 15, Thorne 5, Kaštropil 7, Delaš 22, Ramljak 18, Brkić, Krasić 6, Batur, Nurkić, Vrbanc, Prostran 2. Trener: Ante Nazor.

CEDEVITA: Rogić, Wright 28, Šuput 8, Kitchen 2, Andrić 1, Buva, Suton, Bilan 3, Ilievski 3, Tomas 22, Mašić 2, Baždarić 8. Trener: Jakša Vulić.

Šut za dva: Zadar 21-44, 48%; Cedevita 25-38, 66%.

Šut za tri: Zadar 7-17, 41% (Delaš 3, Ramljak 2, Travis, Thorne); Cedevita 5-18, 28% (Tomas 3, Ilievski, Baždarić).

Slobodna bacanja: Zadar 22-32, 69%; Cedevita 12-18, 67%.

Skokovi: Zadar 31 (22+9); Cedevita 27 (24+3).

Osobne pogreške: Zadar 20; Cedevita 26.

Izvor: ZL