fbpx

“Karamarko će ostati upamćen kao Tomica iz Obrovca”

Stranka je pod Karamarkovim vodstvom, dodaje, postala zarobljenikom prošlosti, – “umjesto da je okrenuta problemima današnjice i neposredne hrvatske budućnosti, danas je u svakodnevnoj političkoj praksi HDZ-a, umjesto modernog i osuvremenjenog tuđmanizma, na djelu najcrnja ‘tuđmanovština'”.

Krunislav Olujić, dugogodišnji član HDZ-a i branitelj Jadranke Kosor u postupku u kojemu je isključena iz HDZ-a, danas je otvorenim pismom predsjednika stranke Tomislava Karamarka izvijestio da istupa iz HDZ-a, navodeći kao razloge neslaganje s nedemokratskim načinom na koji vodi stranku, zbog kojega veliki dio građana, ocijenio je, s pravom izražava sumnje u mogućnost “putinizacije” Hrvatske.

Olujić se u izjavi o istupanju iz HDZ-a predsjedniku stranke obraća s “Građanine Karamarko”, ističući kao razlog zašto to čini tek sada to što je nedavno oslobođen braniteljskih obveza prema stranačkim tijelima, nakon “politički montiranog i motiviranog” stegovnog postupka koji je pred HDZ-ovim Visokim sudom časti vođen protiv Jadranke Kosor.

Dodaje da nakon izbora za Europski parlament “i navodne pobjede HDZ-a koja to zapravo i nije, a koju neopravdano sebi pripisujete u zaslugu”, osjeća dužnost skrenuti pozornost na razloge zbog kojih ne može prihvatiti Karamarkov stil i način predsjedavanja strankom, što je učinio u šest točaka.

U prvoj ističe kako u HDZ-u, nakon što ga je preuzeo Karamarko, vlada “posvemašnja ideološka praznina, koju nadomještaju jeftini populizam i demagogija lišeni bilo kakvoga konkretnog sadržaja”.

Karamarka proziva i da program “Nove hrvatske suverenosti”, na temelju kojega je i došao na čelo stranke, ne daje odgovor ni na jedno goruće pitanje hrvatskog društva i države.

Stranka je pod Karamarkovim vodstvom, dodaje, postala zarobljenikom prošlosti, – “umjesto da je okrenuta problemima današnjice i neposredne hrvatske budućnosti, danas je u svakodnevnoj političkoj praksi HDZ-a, umjesto modernog i osuvremenjenog tuđmanizma, na djelu najcrnja ‘tuđmanovština'”.

Olujić ističe da je unutarstranačka demokracija posve nestala u HDZ-u te da je zamijenjena autokratskim vođenjem stranke, a javnost stranačkog rada izgubila pravo građanstva i ustupila mjesto tzv. klauzurama.

Karamarku zamjera i da je zahvaljujući njegovom, kako kaže, prepoznatom demokratskom deficitu i nedopustivim desnim zaokretom, HDZ izgubio koalicijski potencijal te je u političkom životu osuđen na “paktiranje s marginalnim političkim strankama i pojedincima”, kojima je s HDZ-om zajednička jedino “policijska prošlost i pripadnost bivšim obavještajno-sigurnosnim strukturama njihovih vođa”.

“Stranka je zahvaljujući Vama i ljudima koji Vas okružuju, pripadnicima hrvatskih obavještajnih i policijskih službi, pretvorena u sredstvo za osvajanje vlasti u Republici Hrvatskoj, zbog čega veliki dio hrvatskih građana s pravom izražava sumnje u mogućnost ‘putinizacije’ Hrvatske i opasnost od Vašeg preuzimanja vlasti po daljnje demokratske procese u zemlji”, poručuje Olujić predsjedniku HDZ-a.

Neki od spomenutih razloga njegove odluke, naglašava, već sami po sebi izazivaju osjećaj zabrinutosti i opravdavaju bojazan da HDZ pod Karamarkovim vodstvom nikada neće postati stranka u kojoj će “cvjetati stotine cvjetova”.

“Otuda i moje čvrsto uvjerenje da HDZ nema (kadrovski i programski) potencijal postati alternativom aktualnoj vlasti, za što Vi osobno snosite isključivu odgovornost”, navodi Olujić.

Pismo završava porukom Karamarku kako je i nakon gotovo godinu dana, koliko vodi HDZ, mišljenja da je preuzeo dužnost kojoj nije dorasao, pozivajući ga da napusti stranku, “što prije to bolje za HDZ i Hrvatsku”.

“Preuzeli ste dužnost kojoj, nažalost, niste dorasli, a kao jedinstvena i neponovljiva ‘pojava’ (‘čovjek sa zadatkom’) na hrvatskom političkom nebu, bit ćete upamćeni kao mali Tomica od Obrovca koji se, stjecajem okolnosti, potvrdio kao najveći HDZ-ov i hrvatski politički ‘Obrovac’, prepoznatljiv simbol svih promašenih investicija iz bivšeg režima, koji za Vas, prvenstveno, vrijedi u političko-kadrovskom smislu”, poručuje Olujić u pismu Karamarku.

Izvor: Jutarnji list