fbpx

Katarina Kurta: Cilj udruge je unaprijeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece i osoba s autizmom

Danas je svečano predstavljena Udruga za autizam Zadar, koja je napokon dobila svoje prostorije.

Prostorije koje ima je dodijelio Grad Zadar na adresi Domovinskog rata 7, blizu SC Višnjik, iznimno su važne za Udrugu koja broji oko 40 članova.

“Do sada nismo imali prostor u kojem bi se sastajali obitelji koji imaju djecu s autizmom. Prostor nam je izuzetno važan, jer tu ugošćujemo i stručnjake – defektologe, logopede koji nam pomažu u našem daljnjem radu s djecom”, ističe predsjednica Udruge za autizam, Katarina Kurta.

892753_10200121052563956_754174035_o

Udruga za autizam Zadar osnovana je 2009 godine ali je tri godine čekala svoj prostor koji je danas svečano otvoren u 13 sati kako bi se roditelji sa djecom s poteškoćama u razvoju mogli okupljati u svrhu rješavanja pravnih, medicinskih i ostalih problema vezanih za pervazivni razvojni poremećaj i autizam.

Cilj udruge je unaprijeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. Udruga nastoji okupiti djecu, odrasle osobe s autizmom i njihove obitelji kao i sve ljude koji žele sudjelovati u poboljšanju kvalitete njihovih života.

892822_10200121060564156_1385546803_o

Udruga u budućnosti želi osigurati djeci i osobama s autizmom mogućnost korištenja postojećeg potencijala kroz stalnu podršku, ranu intervenciju, obrazovanje i osposobljavanje za rad u skladu sa njihovim mogućnostima kako bi se uspješno integrirali u zajednicu. Udruga je nastala iz potrebe roditelja kojima je neophodna psihološka, emocionalna, edukacijska i socijalna podrška od trenutka kad je djetetu postavljena dijagnoza autizma ili poremećaju iz spektra autizma, pa sve do ulaska djece u odraslu dob kada svaki roditelj očekuje maksimalnu samostalnost djeteta, naglasila je Katarina Kurta, predsjednica Udruge.

Z.B.