fbpx

Klinika užasa u SAD-u: Suđenje liječniku koji je izvodio kasne pobačaje i ubijao fetuse koji su ih preživjeli

U SAD-U je počelo suđenje 72-godišnjem liječniku Kermitu Gosnellu koji je optužen da je u svojoj klinici Women’s Medical Society u Philadelphiji ubio 41-godišnju pacijenticu i čak sedmero novorođenčadi. Također je izvodio ilegalne pobačaje u trećem tromjesečju trudnoće.

Osmero bivših zaposlenika na suđenju su se izjasnili krivima te su ovoga mjeseca svjedočili o zastrašujućoj praksi navedene klinike u kojoj je jedna žena i preminula zbog pogrešne doze anestezije.

Ashley Baldwin ispričala je da je u klinici počela raditi s 15 godina preko školskog servisa, ali da je ubrzo nakon jednostavnih administrativnih poslova za koje je bila zadužena počela raditi s pacijentima. Sada 22-godišnja djevojka ispričala je da je radila tjedno gotovo 50 sati, često i nakon ponoći kada su se obavljali pobačaji. Ispričala je da je najmanje dvaput vidjela da su se fetusi nakon abortusa još micali. Gosnella se tereti da je fetuse koji su preživjeli pobačaj ubijao tako da bi im škarama prerezao leđnu moždinu.

Gosnell je godišnje izvodio oko tisuću pobačaja te ih naplaćivao od nekoliko stotina dolara za pobačaje u ranoj fazi trudnoće do nekoliko tisuća za trodnevni postupak u slučajevima uznapredovale trudnoće. Tužitelji vjeruju da je zaradio milijune, posebice zbog toga što je držao nestručno i slabo plaćeno osoblje.

FBI je upao u kliniku 2010. godine u sklopu istrage o prepisivanju lijekova protiv bolova, javljaju CBS i AP.

Izvor: Index.hr