fbpx

Kosor i službeno izbačena iz HDZ-a: “Nisam ogorčena, sve sam im oprostila”

“Jadranka Kosor i formalno više nije članica HDZ”, odlučilo je danas predsjedništvo te stranke odbivši žalbu Jadranke Kosor. Podsjetimo kako je HDZ-ov sud časti jednoglasno početkom ožujka izbacio Jadranku Kosor iz HDZ-a, a Kosor je imala mogućnost žalbe na tu odluku. No, žalba je danas odbijena.

“Očekivala sam to, ali nije mi lako”, kazala je Kosor na konferenciji za novinare koju je sazvala nakon odluke stranačkog predsjedništva.

“Nisam ogorčena, svima sam sve oprostila”, rekla je Kosor, kazavši da bivše stranačke kolege može u svakom trenutku pogledati u oči. No, i dalje, kako kaže, neće odustati od osporavanja ove odluke, za koju misli da je protivna statutu stranke. Tvrdi da će napisati pismo europskim pučanima u kojem će izložiti svoj slučaj, a razmatra i mogućnost ustavne tužbe.

Kosor neće HDZ-u vratiti saborski mandat, ali neće ni, kako kaže, ući u neku drugu stranku.

Kosor također tvrdi da nikad nije govorila protiv Tomislava Karamarka, iako smatra da predsjednik HDZ-a vodi lošu politiku. “Glavna zvijezda danas je koalicijska partnerica koja kaže da Hrvatska nije spremna za Europsku uniju. Je li u interesu Hrvatske govoriti takve stvari? U moje vrijeme u HDZ-u se vodila europska politika, nije bilo moguće da se nekome plješće zbog spominjanja 10. travnja”, rekla je Kosor.

Usporedila je stanje u HDZ-u sa stanjem u SDP-u. Tvrdi da je u vladajućoj stranci situacija demokratičnija. “Ugledni članovi SDP-a govore kritično o svojim ministrima i ništa im se ne događa. A ja sam izbačena iz HDZ-a samo zato što sam rekla da moje vodstvo nije detuđmaniziralo i dekroatiziralo HDZ”, kaže Kosor.

Nedostajali Stier i Prgomet

Kako doznajemo u pozivu na Predsjedništvo HDZ-a nije stajalo kako će se raspravljati o žalbi Jadranke Kosor već je to neočekivano odlučeno na samom sastanku.

Glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš potvrdila je isključenje dodavši da je odluka bila jednoglasna. No, kako saznajemo glasanju o sudbini Jadranke Kosor nisu bili nazočni potpredsjednik stranke Drago Prgomet i Davor Stier koji su se već ranije ispričali obvezama. Izostanak Prgometa i Stiera posebno je zanimljiv ako se zna da su njih dvojica bili jedini članovi Predsjedništva HDZ-a koji su bili protiv stegovnog postupka za Jadranku Kosor. Prije dva mjeseca Prgomet i Stier zalagali su se za rješenje problema dijalogom.

“Ne mogu posebno komentarati današnju odluku. Ostajem pri svojim stavovima koje sam izrekao ranije o ovom problemu”, rekao je kratko Prgomet za Index.

Sud časti: Kosor je prekršila odredbe Statuta

“Jadranka Kosor bezuvjetno se isključuje iz HDZ-a, Razmotrili smo sve navode koji se stavljaju gospođi Kosor na teret i zaključili smo nesumnjivo da je svojim ponašanjem, istupima i neaktivnim odnosom prema stranci, nedolaskom na sjednice kako gradskog odbora, tako i kluba zastupnika, prekršila odredbe Statuta koji je obvezuju na takve čine”, rekao je tada Florijan Boras koji je predsjedavao Visokim sudom časti.

Naime, predsjedništvo HDZ-a “poslalo” je Kosor na stranački sud časti. Iz stranke su kao razloge naveli da je Kosor svojim istupima nanijela štetu stranci i prekršila stranački Statut, a tereti ju se i za nedolaske na sjednice kluba zastupnika. Kosor se branila da HDZ nije zapuštena stranka.

Kosor od 1995. godine u HDZ-u

Jadranka Kosor već 1995. godine postala je potpredsjednicom HDZ-,a, iste je godine po prvi put zasjela i u saborske klupe, bila je i potpredsjednicom Hrvatskog sabora. 2002. godine postala je zamjenica predsjednika HDZ-a na VII. općem saboru HDZ-a, a godinu kasnije postaje potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja međugeneracijske solidarnosti. 6. srpnja 2009. do 23. prosinca 2011. obnašala je dužnost predsjednice Vlade Republike Hrvatske. Prije nego što je ušla u politiku, radila je kao novinarka.

Izvor: ZL