fbpx

KRIZA SVE JAČA Amerikanci poslali špijunske avione da provjere koliko ozbiljno misli Kim Jong-un

Dok svijet raspravlja o povlačenju stranog diplomatskog osoblja iz Pyongyanga, a o krizi na Korejskom poluotoku se oglasio i umirovljeni kubanski vođa Fidel Castro te upozorio na katastrofu u slučaju nuklearnog sukoba, malo se toga zna o raspoloženju unutar vladajuće elite u Sjevernoj Koreji.

Atmosfera na ulicama Seula trenutno nema veze s prijetećim natpisima u medijima, a i analize stručnjaka potvrđuju prevladavajući stav stanovništva kako ne treba strahovati od skorih eksplozija.

Tek neki u analizama navode da se nitko nije nadao ni Korejskom ratu, započetom 1950. godine. Južnokorejsko vodstvo, pak, Pyongyangu poručuje da se može nadati žestokom odgovoru u slučaju izravnije prijetnje i čeka idući korak sjevernog susjeda.

S druge strane, strani novinari koje je sjevernokorejski režim proveo ulicama glavnog grada tvrde kako ni u Pyongyangu ništa ne ukazuje da se sprema rat. Analitičari ističu kako je svrha ratoborne retorike Pyongyanga mobilizacija potpore mladom Kim Jong-unu (30) koji zemlju vodi tek nešto više od godinu dana, no doveo ju je do najteže krize u 60 godina postojanja.

U domaćim se medijima govori o prijetnji Sjevernoj Koreji od strane “imperijalističke Amerike”, a nuklearnu tehnologiju mladi je vođa proglasio “nacionalnim blagom”. SAD je zato poslao špijunske letjelice da provjere koliko ozbiljno misli Kim.

Jedino za što se Kim Jong-un može uhvatiti u pokušaju da održi stabilnost režima i zemlje jest prijetnja nuklearnim oružjem i podrška Kine. No, i moćni je susjed pristao podržati međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon nuklearnog pokusa u veljači te i posljednje poteze Pyongyanga opisao kao razočaravajuće.

Sjeverna Koreja u teškoj je ekonomskoj situaciji i nuklearna prijetnja joj je, kao i dosad, valuta za razmjenu u kojoj se obustava sjevernokorejskog nuklearnog programa mijenjala za humanitarnu pomoć i druge ustupke. Na unutarnjem planu, ova kriza je važan trenutak u konsolidaciji moći mladog Kima, a i prilika da se riješi ljudi koji mu ne odgovaraju.

Naime, analitičari kažu da bi se, ako Kim pokaže slabost, razne frakcije mogle pokušati domoći vlasti. Kim Jong-un, ističu analitičari, doveo se u težak položaj jer mu je trenutno jedini izlaz da ublaži retoriku. Rat bi, smatraju stručnjaci, bio samoubilački čin. No, trenutna situacija je jedan od očekivanih scenarija za moguću krizu.

Koji su bili scenariji za izbijanje krize:

1. Sukob unutar vladajuće elite

Kim ovisi o podršci vladajuće političko-vojne elite, odnosno mora držati zadovoljnim vrh kako režim ne bi poljuljala interna borba za prevlast ili potencijalni puč.

2. Pogrešna procjena

Konflikti između Pyongyanga te J. Koreje i SAD-a su stalni, no postoji mogućnost da jedan nepromišljeni potez uzrokuje lanča-nu reakciju nakon koje ne bi bilo povratka.

3. Nuklearni program

Stabilnost režima uvelike održava nuklearni program i program razvoja raketa jer na njemu počiva stabilnost vlasti i mogućnost da se od Zapada traže ustupci.

4. Ekonomija i stabilnost

Kim Jong-un mora pronaći način da poboljša gospodarstvo i zdravstveno stanje nacije jer je u suprotnom slučaju kriza u zemlji neizbježna.

5. Mladost i neiskustvo

U osiguravanju prijenosa vlasti mnogi su analitičari vidjeli upravo mladost i neiskustvo mladog Kima, koje bi moglo prouzročiti gubitak vlasti.

Izvor: Jutarnji list