fbpx

Linić prodaje Croatia osiguranje i HPB

Ministar financija Slavko Linić na sjednici Odbora za financije odbio je kritike na račun rebalansa proračuna koji sutra dolazi pred zastupnike. Najavio je i početak procesa privatizacije Croatia Osiguranja i Hrvatske poštanske banke krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Rebalansom proračuna deficit se smanjuje na tri posto kao i projekcija gospodarskog rasta na 0,7 posto. Oporbene kritike da je i to preambiciozno, Linić je odbacio.

Uskoro počinje prikupljanje ponuda za privatizaciju Croatia osiguranja i HPB-a, najavio je resorni ministar. “Već smo uznapredovali u radu konzultanata na privatizaciji i očekujemo do kraja ovog mjeseca ili početkom svibnju objavu natječaja za prikupljanje ponuda i vjerujemo da ćemo uspješno ostvariti privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja”, kazao je Linić.

Milošević: Što je iduće, prodaja šuma i voda?

Odgovor iz oporbe nije dugo trebalo čekati. Pred novinare u Saboru je nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a izašao Domagoj Ivan Milošević.

“Apsolutno je nedopustivo da se proračun spašava privatizacijom Croatia osiguranja i HPB-a. Što je sljedeće, prodaja šuma i voda?”, kaže Milošević.

Rebalans proračuna nazvao je rezultatom Linićevih pogrešnih poteza. “Ministar financija je nervozan, mi to razumijemo. Povisio je poreze, a prihodi mu nisu porasli. Unatoč povećanju PDV-a za 8,7 posto, unatoč ukidanju nulte stope, fiskalizaciji i objavi liste dužnika, stanje u proračunu nije sjajno”, kaže Milošević.

Također, Milošević podsjeća da će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju u startu imati proračunski minus od oko 700 milijuna kuna zato što se pri uvozu neće plaćati pretporez.

Izvor: index.hr