fbpx

Lošije od očekivanog, ali daleko od tragedije

Zadovoljan sam s radom mladih igrača. Siguran sam da će kroz dvije sezone baš oni biti glavni oslonci kluba dugi niz godina i da rezultat neće patiti – kazao je Denis Karlović, trener Donata

U najavi sezone čelni operator i trener Stolnoteniskog kluba Donat Denis Karlović najavljivao je da bi njegova momčad u ovoj sezoni trebala ući u doigravanje Superlige kao što je to napravila i lani, ali i napraviti korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu. To se ipak nije dogodilo. Iako je Donat ostao u istom sastavu kao i prošle godine, očekivani rezultat je izostao. Nakon odigranih 18 utakmica Zadrani su završili na petom mjestu, onome koje ne vodi u doigravanje. S druge strane Zadrani su nastupali i sa svojom drugom momčadi, sastavljenom od mladih igrača u Prvoj ligi – zapad.

– Na početku sezone imali smo dva cilja. Prvi je bio napredak mladih igrača, koji su nam izašli iz vlastitog pogona i njihovo uključivanje u seniorsku momčad. Drugi cilj je bio plasman prve momčadi u doigravanje, odnosno osvajanje četvrtog mjesta. Tu smo kiksali za jedno mjesto – rekao je Denis Karlović, dodavši:

Najlošiji od izjednačenih

– Jednostavno bilo je nekoliko izjednačenih sastava, a mi smo kiksali više od drugih. Tu prije svega mislim na dvoboj sa Splitom u gostima i poraz od Pule kod kuće.

Ključni čimbenik u gubljenju ulaska među četiri najbolje hrvatske momčadi bio je spomenuti poraz u Splitu od istoimenog domaćina koji je u cijeloj sezoni ostvario samo tri pobjede i koji nije uspio izboriti ostanak u Superligi. Kiksom Karlović smatra dvoboj iz prvog dijela prvenstva kada su Zadrani na svom terenu poraženi od Pule s visokih 4:0. S druge strane igrači Donata u međuvremenu nisu uspjeli napraviti niti jedan podvig koji bi poništio ta dva kiksa.

– Te dvije utakmice u konačnici su nam odnijele šanse za ulazak u “play off” i ostaje nam mali žal radi toga. No, čak i da smo ušli kao četvrti u doigravanje, ne bismo smatrali sezonu mnogo uspješnijom, jer bi nas u polufinalu čekao Dr. Časl, koji je mnogo jača momčad od nas i u tom dvoboju ne bismo imali nikakve šanse.

Dr. Časl nedodirljiv

U konačnici je prvo mjesto osvojio Dr. Časl, zagrebački sastav, koji je i branitelj titule prvaka. U regularnom dijelu prvenstva osvojio je sve pobjede i teško je očekivati da će ih netko moći ugroziti u ovosezonskom doigravanju. Drugi je dubrovački Libertas Marinkolor, koji je regularni dio sezone završio s omjerom 15:3, istim kao i mlada momčad Zagreba koja je osvojila treće mjesto. Četvrta ja Pula, koja je uspjela u konačnici dohvatiti doigravanje u kojemu se očekivao Donat. U polufinalu doigravanja koje se igra na dvije pobjede Dr. Časl ne bi smio imati problema s Puljanima, dok će mnogo neizvjesnije biti u dvoboju Libertas – Zagreb.

– Dr. Časl je objektivno najveći i jedini favorit za titulu. Imaju momčad koja je mnogo jača od svih ostalih i ne bi smjeli imati problema da dođu do nje. Dugo već taj sastav nije poražen. U ovom prvenstvu također su bez poraza, tako da smatram da je prvak manje-više odlučen. Samo je pitanje protiv koje će se momčadi boriti u finalu.

Kao što je Karlović napomenuo u uvodu, primat zadarskom klubu ove sezone bila je Prva liga – zapad (drugi rang) u kojemu su nastupali mladi zadarski igrači, kasnije potpomognuti s braćom Karlović i Stipom Josipovićem. U toj ligi su svoja prva seniorska iskustva skupljali stolnotenisači koji bi vrlo brzo trebali preuzeti i mjesto u Superligi. Napredak tih igrača bio je vidljiv, iako su kasnije morali uskočiti iskusni Karlovići, jer se moralo osigurati ostanak u ligi.

Mladi najvažniji

– Zadovoljan sam s radom mladih igrača. Siguran sam da će kroz dvije sezone baš oni biti glavni oslonci kluba dugi niz godina i da rezultat neće patiti, odnosno da će se nastaviti niz kvalitetnih rezultata kluba iz prethodnih godina. U Prvoj ligi smo željeli izboriti ostanak, a u isto vrijeme tražili smo dodatni napredak igrača. Taj cilj nam je ipak bio prioritet i smatram da smo to uspjeli i ostvariti. Uvjeren sam da smo spremni u što kraćem roku, prije svega kvalitetnim stručnim radom, profitirati mlade igrače iz vlastitog pogona. To je jako težak posao, ali mi smo u klubu svjesni da drugog puta nema i mi ćemo na tom putu i ustrajati.

Nakon dugog perioda u kojemu u prvom sastavu nastupaju nezadarski igrači taj bi se trend uskoro trebao promijeniti. Zadarski igrači postaju sve respektabilniji u svojim kategorijama, a iako u Prvoj ligi nisu ostvarivali značajnije rezultate, netom završena sezona im je donijela značajno iskustvo. U tom smjeru klub želi ići i dalje.

– Sezona je za nas tek završila, ali već ozbiljno razmišljamo o idućoj. Primarni cilj nam je i dalje dodatni razvoj mladih igrača. Moramo nastaviti u istom smjeru. Uskoro moramo donijeti i odluku s kakvom ćemo momčadi nastupati u Superligi, s kakvom u Prvoj ligi. Imamo pet vrlo dobrih mladih igrača, Davor Karlović i ja smo tu ako treba pripomoći, tako da imamo dobar temelj. No, u isto vrijeme želimo se zadržati u vrhu hrvatskog stolnog tenisa. Važno je donijeti dobru odluku u sastavima momčadi, a u isto vrijeme ne riskirati ispadanje iz lige.

Vrlo važno je i financijski konsolidirati klub, što je direktno vezano uz drugi cilj za narednu sezonu.

– Teška su vremena i mi moramo pronaći način da postanemo stabilan prvoligaš. U tom smjeru ćemo djelovati. To je također vrlo blisko povezano i sa sastavljanjem rostera. Moramo brzo djelovati, ali isto tako nikako ne smijemo dopustiti da važne odluke donesemo ishitreno – zaključio je Denis Karlović.

Izvor: ZL