fbpx

Margetić pred Europskim parlamentom: Afere s pranjem novca se ne istražuju, a glavni krivac za to je Bajić

Najviše ih je zanimalo je li Margetić na bilo koji način bio ugrožen otkrivanjem priče o aferi Hypo banka i kako Antikorupcijsko vijeće može utjecati na stanje u Hrvatskoj.

“Govoriti istinu u Hrvatskoj je vrlo opasno, istina je u Hrvatskoj jeftina, a laž skupa – ako pišete laži dobro ste plaćeni u Hrvatskoj, a ako pišete istinu suočavate se s velikim opasnostima”, kazao je Margetić.

“Ako je istina da je sav taj novac akumuliran u razdoblju od 1990. do 2007. godine, i da je svaka Vlada znala što se događa, znači li to da Hrvatskom i dalje upravlja upravo taj novac, jer ako je to istina, onda ovo pitanje izlazi iz okvira nadležnosti Antikorupcijskog vijeća Europskog parlamenta”, komentirao je jedan od članova odbora.

Margetić je odgovorio kako su sve Vlade u Hrvatskoj iste, odnosno da su sve “premazane mastima”. Podsjetio je europarlamentarce i na slučaj brata premijera Milanovića, koji je dobio “sumnjivi” kredit u LHB banci i to baš u razdoblju kada je direktor te banke bio bivši direktor Hypo banke. Dodao je i da nikada nije naišao na suradnju državnih tijela.

“Niti jedan slučaj u Hrvatskoj se ne istražuje, a glavni krivac za to je sigurno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić! On mora javno priznati zašto ne istražuje korupciju i pranje novca u Hypo banci”, rekao je Margetić.

Jednu zastupnicu zanimalo je smatra li Margetić da se stanje u Hrvatskoj od 2007. godine popravilo po pitanju borbe s korupcijom. Margetić joj je odgovorio kako se protiv njega i dalje u Hrvatskoj vodi pravna bitka zbog otkrivanje bankarske tajne te da je to jedan od najvećih problema u Hrvatskoj koji treba čim prije regulirati. Napomenuo je i da mnogi čelnici Hypo banke nikada nisu odgovarali za otkrivene malverzacije te da i danas obavljaju svoj posao kao da se ništa nije dogodilo, dok država s druge strane ne čini ništa da bi zaštitila novinare koji otkrivaju korupcijske afere u Hrvatskoj.

“Ako me pitate postoji li ikakva sumnja da se novac iz europskih fondova neće koristiti na ispravan način u Hrvatskoj – naravno da postoji, jer ne postoje jasni mehanizmi u kontroli korištenja tih sredstava”, zaključio je Margetić.

Podsjetimo, Margetić je prije nekoliko dana prekinuo štrajk glađu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

[vsw id=”IzkSjogx1hE” source=”youtube” width=”525″ height=”350″ autoplay=”no”]

[vsw id=”C7lvsZFBxDo” source=”youtube” width=”525″ height=”350″ autoplay=”no”]

Izvor: index.hr