fbpx

Najbogatije korporacije “zamračile” 27,3 milijarde dolara

Ugledna američka udruga Građani za poreznu pravdu (Citizens for Tax Justice – CTJ), koja je u veljači upozorila da Facebook temeljem jedne porezne olakšice prošle godine u državni proračun nije uplatio ni centa poreznih davanja, istražila je istovjetne rabote drugih korporacija. Prema aktualnim saznanjima, 280 tvrtki uvrštenih na listu Fortune 500 u posljednje tri godine izbjeglo je platiti 27,3 milijarde dolara

Popis najvećih poreznih nečasnika predvodi Apple, koji je u navedenom razdoblju izbjegao plaćanje 3,2 milijarde dolara, a Facebook je drugi sa 1,6 milijardi. Pritom, Facebook je u 2012. poreznom olakšicom izbrisao sve porezne obveze u SAD-u, a Apple je u tri godine srezao vlastite federalne i savezne poreze za 20 posto.

Magična uštede ostvaruju se kroz poreznu olakšicu na dioničke opcije izvršnih direktora i nagrada u dionicama kompanija.

Opcije se nude kao nagrađivanje i dugoročno motiviranje direktora, a ponekad i ‘običnih’ zaposlenika, koji ostvaruju pravo da nakon određenog vremena kupe dionice tvrtke po cijeni koja je fiksna u trenutku davanja opcije. Korporacije ostvaruju porezne olakšice za razliku između ‘povlaštene’ cijene i stvarne vrijednosti dionica, dok zaposlenici razliku prijavljuju kao oporeziva primanja.

U nekim slučajevima, porezni odbitak na temelju opcija ostvaruje se isplatama direktora u dionicama umjesto u novcu, što smanjuje, ako ne i potpuno poništava porezne obveze korporacija.

Prije 2006., tvrtke su mogle odbiti ‘trošak’ opcija u svojim poreznim prijavama smanjujući oporezivi iznos profita, ali nisu morale na isti način smanjiti profite u izvještajima za dioničare, što je rezultiralo velikom razlikom između uknjiženog i oporezovanog prihoda. Neki promatrači, uključujući CTJ, tvrdili su da je najrazumniji način za rješavanje tog problema zabrana bilo kakvih poreznih odbitaka za ‘troškove’ koji nisu prikazani kao stvarni gotovinski izdaci, kao i da se isto pravilo uvede za financijske izvještaje za dioničare.

Top 25 poreznih magova

Uz Apple i Facebook, na popis prvih 25 poreznih magova uvršteni su, redom, JP Morgan (1,1 milijardi), EMC (904 milijuna), Goldman Sachs (840), Amazon.com (750), Exxon Mobil (660), Caterpillar (534), Hewllet-Packard (469), Oracle (422), Wells Fargo (402), Qualcomm (396), McDonald’s (384), Google (368), Cisco Systems (342), General Mills (334), Walt Disney (322), Starbucks (311), PepsiCo (301), Chevron (286), NetApp (270), eBay (252), Intel (244), United Techologies (242) i Yahoo (238).

Izvor: Tportal.hr