fbpx

Nezakonito otpuštena iz MORH-a: Dunji Gotovini odšteta od 700 tisuća kuna

Dunja Gotovina, supruga umirovljenoga generala Ante Gotovine , uskoro bi trebala dobiti oko 700 tisuća kuna odštete zbog nezakonitog umirovljenja i otpusta iz MORH-a, javlja Jutarnji.hr.

Kako su nam potvrdili iz MORH-a, odluku o isplati naknada za neisplaćene plaće potpisao je ministar Ante Kotromanović, a kada će novac sjesti na račun Dunje Gotovine još nije poznato jer se umirovljena pukovnica HV-a o takvoj odluci mora sama izjasniti.

Također, Dunji Gotovini ponuđeno je da se vrati na posao u MORH ili da ode u neku drugu državnu službu u kojoj bi mogla raditi ovisno o stručnoj spremi i činu.

Cijela zavrzalama oko zaposlenja Dunje Gotovine započela je još 2004., dok je radila u Vojnom učilištu “Petar Zrinski” na Črnomercu, u Upravi za međunarodnu vojnu suradnju.

Prije toga, pet je godina imala status neraspoređenog djelatnog časnika HV-a.

Prema zakonu, djelatnici MORH-a u statusu neraspoređenih mogu biti najdulje šest mjeseci, no ministrima u Račanovoj Vladi, Ivici Radošu i Željki Antunović, lakše je bilo taj status produživati joj svakih šest mjeseci i tako rješavati u to vrijeme velik politički problem.

Kada je potkraj 2003. HDZ ponovno došao na vlast, počeli su problemi.

Tadašnji ministar obrane Berislav Rončević u listopadu 2004. ju je umirovio u činu pukovnice, uz objašnjenje da je neperspektivna časnica. Kako je u to vrijeme u punom jeku bila potraga za odbjeglim generalom i njenim suprugom Antom Gotovinom, neki su smatrali da je do toga došlo zbog pritiska međunarodne zajednice i političkog manevra HDZ-a.

Dunja Gotovina žalila se zbog nezakonitog otkaza i dobila spor koji nikad nije ispoštovan. Naime, Upravni sud je 2006. godine MORH-u naredio da je mora vratiti na posao, no to se nije dogodilo. Razgovaralo se i da je se zaposli kao predavačicu na Vojnom učilištu, ali se ni to nije ostvarilo.

Državno odvjetništvo, koje zastupa MORH, inzistiralo je na nagodbi da se Dunji Gotovini da naknada za neisplaćene plaće, a ona je u to vrijeme tražila povratak na posao.

Kada je Ante Kotromanović postao ministar, izjavio je kako je “Dunja Gotovina bila žrtva politike i kolateralna žrtva jer je supruga Ante Gotovine” te najavio da će se poštovati odluka suda o vraćanju Dunje Gotovine na posao.

Hoće li pristati na isplatu 700 tisuća kuna naknade za neisplaćene plaće, hoće li tražiti da se vrati na posao ili će pak odustati od obje opcije, sada ovisi samo o Dunji Gotovini.

Izvor: SD