fbpx

Nijemci preko lažnih računa iz Hrvatske utajili 2,5 milijuna eura poreza

Dvojica njemačkih poduzetnika prijavljeni su zbog porezne prijevare teške gotovo dva milijuna eura. Nijemci su ove malverzacije realizirati preko lažnih faktura izdanih u Hrvatskoj.

Kako je objavila talijanska financijska policija, za poreznu prijevaru optužena je njemačka tvrtka koja sjedište ima u provinciji Ragusa. U pitanju je tvrtka koja se bavi solarnim panelima, a u istrazi su sudjelovale i nadležne hrvatske vlasti. Nijemcima je zasad zaplijenjena 400 tisuća eura vrijedna imovina.

Istragu otežali računi koji su išli “iz inozemstva u inozemstvo”

Istražitelji su pratili složeno inozemno kolanje računa, te su tako došli i do lažnih računa koje je ispostavila jedna tvrtka iz Hrvatske, dok ih je njemačko-talijanska kompanija prikazivala kao troškove svog poslovanja, pravdajući porez, javlja Novi list.

Za sada je utvrđena utaja poreza u iznosu od milijun i 900 tisuća eura, a sumnja se i na gotovo 400 tisuća kuna teško izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Računi iz Hrvatske ispostavljani su za usluge koje su navodno realizirane između tih dviju tvrtki iako stvarnog zajedničkog poslovanja nije ni bilo. Upravo zbog činjenice da su računi išli “iz inozemstva u inozemstvo” bilo je otežano rekonstruiranje kolanja računa, isplata i poreznih davanja.

Pravni zastupnik njemačko-talijanske tvrtke istovremeno je bio i osoba koja je zastupala tvrtku u Hrvatskoj, a očito nije računao na upornost i odličnu suradnju poreznih vlasti sve tri zemlje.

Izvor: Index.hr