fbpx

Nizozemski parlament većinom glasova ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU

Nizozemski Senat je velikom većinom glasova, sa 62 od 75 glasova, na plenarnoj sjednici potvrdio Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Uz stranke koje su i ranije u Zastupničkom domu potvrdile Zakon (VVD, PvdA, CDA, D66, Zeleni, CU) u Senatu su se svojim glasom ‘za’ pridružili SP i stranka 50 Plus.

“Prije glasovanja je predsjednica Odbora za EU poslove Tineke Strik (stranka Zelenih) u ime klubova stranaka VVD, PvdA, CDA, Zeleni, CU, D66 pročitala izjavu dobrodošlice Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Senata Fred de Graaf na kratko je prekinuo sjednicu da bi, on osobno i senatori pojedinačno, mogli čestitati hrvatskoj veleposlanici i nizozemskom ministru vanjskih poslova Fransu Timmermansu ‘na uspješno završenom značajnom projektu kako za RH tako i za Nizozemsku i cijelu EU’.

Tim činom je završen parlamentarni dio procesa ratifikacije Zakona o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Nizozemskoj. Procedura će se okončati potpisom nizozemskog monarha, a objavom u službenom glasilu isti stupa na snagu.

Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nizozemska je Vlada usvojila 16. prosinca 2011. U siječnju 2012. proslijeđen je na mišljenje Državnom vijeću, koje je u roku od mjesec dana dalo pozitivno mišljenje te je nakon potpisa Kraljice, 22. veljače 2012., Zakon upućen u parlamentarnu proceduru. Nakon održanih parlamentarnih izbora, Zakon je potvrđen u Zastupničkom domu nizozemskog parlamenta 5. veljače 2013.g. te je proslijeđen u Senat na konačnu parlamentarnu potvrdu”, priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Izvor: Index.hr