fbpx

Njemački investitori prijavili USKOK-u Ćurkovića bivšeg šefa HEP-a i “kralja hrvatskog vjetra”

“URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) 14. ožujka ove godine primio je kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, poznatijeg i kao “kralj hrvatskog vjetra”, doznaje Energetika-net.

Isti izvor navodi da je Uz Antu Ćurkovića prijava podnesena i protiv njegovog sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćerke Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića.

“Antu Ćurkovića se kaznenom prijavom sumnjiči da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegove uže obitelji pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura”, stoji u članku.

Podnositelj prijave je njemačka tvrtka MCI iz Hamburga. MCI razvija projekte u obnovljivim izvorima energije s tehničke, pravne i komercijalne strane za naručitelje iz Njemačke, Austrije i Italije, koji su u Hrvatskoj prisutni pet godina s nekoliko projekata, no ni jedan projekt još nije dovršen.

“Ne optužujemo nikoga ali smatramo da postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina i da bi je vrijedilo provjeriti. Konglomerat Ćurković poznat je svim klijentima s kojima smo razgovarali i u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji i moram vam reći da imaju vrlo loš imidž. To što oni rade smeta našim partnerima i nama a ako je to javna tajna onda smatramo da bi bilo dobro da se njome i USKOK pozabavi, ako ne samoinicijativno, onda na osnovu podnesene prijave. Smatramo da je Hrvatska dosegla određene pravne standarde i jako nas zanima što će se dogoditi s našom kaznenom prijavom”, kazao je Michael Hermann za Energetika-net.

Izvor: Index.hr