fbpx

Oslabljeni Zadar prejak za pomlađeni Split

Iako su bili bez nekoliko važnih igrača, Zadrani su relativno lako odnijeli bodove s Gripa. Pomlađena momčad Splita, bez petorice najiskusnijih igrača, mogla je tek pružiti pristojan otpor. Zadar je kontrolirao prvo poluvrijeme, a utakmicu je prelomio u trećoj četvrtini, kada je otišao na dvocifrenu razliku, što Splićani više nisu mogli pratiti.

Momčad Ante Nazora tako je ostala na drugom mjestu Lige za prvaka s omjerom 3-1, koliko imaju i Cedevita i Jolly, iza vodeće i jedine neporažene Cibone. U sljedeća tri kola Zadrani igraju protiv momčadi iz A-1 lige, Kvarnera, Alkara i Jollyja, nakon čega na Višnjik stižu Cedevita i Cibona.

Ujednačen početak
Prva četvrtina protekla je u egalu. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a nijedna nije imala više od jednog napada prednosti. Splićani su u jednom trenutku, nakon trice Siriščevića, imali +3, 15:12, ali je Delaš bacanjem pa tricom zaključio prvu dionicu za vodstvo Zadra 15:16. Zanimljivo je da se u uvodnih deset minuta u strijelce upisalo čak deset igrača, šest kod gostiju (Delaš, Travis, Brkić, Ramljak Ivanov i Olivari), te četiri kod domaćih (Siriščević, Kraljević, Bender i Sobin).

Ni s jedne strane nije to bila košarka koja bi zadovoljila zahtjeve trenera, s tim da je Erjavec imao opravdanje u zaista vrlo mladom sastavu. Na kontru Ramljaka za otvaranje druge četvrtine, odgovorio je Siriščević tricom za izjednačenje 18:18, a onda su Zadrani ipak ubacili u višu brzinu. Lopta je u napadu uglavnom išla na Travisa i Nurkića, koji su vezali svak po šest poena za prvo odvajanje „plavih”. U tri su navrata imali šest razlike, sve do 24:30.

Splićane su u igri držali Siriščević, Kraljević i Sobin, a onda je bljesnuo Toni Katić. Pogodio je tricu pa odmah osvojio loptu i položio u kontri za povratak „žutih” na samo -1, 29:30. Nazor je 3,49 prije poluvremena morao reagirati time-outom, a ono što je rekao svojim igračima očito je imalo učinak. Ramljak, Delaš (trica) i Krasić napravili su seriju 7-1 za zadarskih +7, 30:37. Minutu odmora tada je pozvao Erjavec, a Marinelli tricom vratio na -4, 33:37. Ipak, u posljednjem napadu raspoloženi Delaš je sa zvukom sirene pogodio svoju treću tricu iz četiri pokušaja pa se na veliki odmor otišlo s dotad maksimalnih sedam razlike, 33:40.

Prelomili u trećoj
Na otvaranju drugog poluvremena Katić je presjekao još jednu loptu i lako poentirao za 35:40, no ruku je namjestio Bariša Krasić. Gotovo s iste pozicije vezao je dvije trice za 37:46. Onda je Delaš lijepo asistirao za Nurkića, koji zakucavanjem prvi put odvodi Zadar na dvocifrenu razliku. Erjavec je pozvao time-out, a Nurkić zabio i za +13, 37:50.

Činilo se da Splićani potpuno padaju, ali su njihov crni niz prekinuli Kraljević bacanjima i Katić spretnim polaganjem na drugi obruč (41:50). Mogao ih je Sobin još malo približiti, ali su dva uzastopna pogođena bacanja u prvom poluvremenu za njega bila previše. Ovaj put je oba promašio. Krasić je, pak, s penala bio precizan, kao i Nurkić, koji je potom još jednom poentirao iz igre.

Ipak, zahvaljujući Sobinu i Siriščeviću, te nekoliko propuštenih napada protivnika, Split je zadržao kakvu takvu nadu uoči posljednjih deset minuta igre, 45:56. Ona je, međutim, bila kratkog vijeka. Domaći nisu imali načina kako zaustaviti Travisa, koji im je zabio još šest poena. Četiri je pridodao Brkić za nedostižnih +16, 50:66. Preostalih pet minuta bilo je samo odrađivanje posla. Dvije minute prije kraja u igru je ušao i Franko Šango i zabio tricu, dok Ivan Batur jedini nije upisao ni minute.

SPLIT – ZADAR 61:75
(15:16, 18:24, 12:16, 16:19)

SPLIT – Dvorana Gripe. Gledatelja: 1000. Suci: Sreten Radović (Dubrovnik), Dubravko Muhvić (Karlovac) i Alfred Jovović (Velika Gorica).

SPLIT: Reinholt, Katić 11, Kraljević 11, Markulin, Sobin 13, Marinelli 8, Siriščević 16, Vukušić, Bender 2, Jukić. Trener: Mladen Erjavec.

ZADAR: Ivanov 2, Olivari 2, Travis 14, Šango 3, Delaš 12, Ramljak 10, Brkić 6, Krasić 10, Batur, Nurkić 16, Prostran. Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: Split 18-32; Zadar 23-41.

Šut za tri: Split 4-18 (Siriščević 2, Katić, Marinelli); Zadar 6-15 (Delaš 3, Krasić 2, Šango).

Slobodna bacanja: Split 13-20; Zadar 11-12.

Skokovi: Split 24 (17+7); Zadar 25 (20+5).

Osobne pogreške: Split 14; Zadar 24.

Izvor: Zadarski list