fbpx

Osuđen na 11 mjeseci zatvora jer je pijan usmrtio pješaka

Pri odmjeravanju kazne Sudsko je vijeće cijenilo niz olakotnih okolnosti. U prvom redu činjenicu da je stradali 21-godišnjak usred noći s 2,21 promilom alkohola u krvi prelazio cestu

Nakon devet godina na Općinskom sudu u Zadru, 61-godišnji Zdenko Mikas čuo je presudu kojom se osuđuje na 11 mjeseci zatvora jer je u pijanom stanju usmrtio pješaka, Dejana Blagojevića (21).

U kratkom obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Ana Brkić pojasnila je kako je u odmjeravanju kazne Mikasu uzeto u obzir niz olakotnih okolnosti, a to je u prvom redu činjenica da je stradali mladić usred noći, također pijan prelazio cestu, potom da je od nesreće prošlo puno vremena, da Mikas do sada nikada ranije nije bio osuđivan te da je otac troje djece.

Na mjestu mrtav

Jedina otegotna okolnost, kako je naglasila sutkinja Brkić, je kršenje Zakona o sigurnosti prometa na cestama vožnjom u pijanom stanju.

Zdenko Mikas je totalno pijan, usred noći 12. lipnja prije devet godina, na Jadranskoj magistrali između Biograda i mjesta Sveti Filip i Jakov, autom “pokupio” pješaka Dejana Blagojevića, iz Slavonskog Broda koji je na mjestu poginuo. Svjedoka, ni očevidaca ove tragične prometne nesreće nije bilo.

Pravo na žalbu

Mikas je vozio brzinom od 65 do 70 km/h i imao je 2,59 promila, dok je mladiću izmjereno 2, 12 promila alkohola u krvi. Umro je na cesti do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći tako da su, nažalost, liječnici koji su stigli na mjesto nesreće mogli samo potvrditi smrt. I obrana i optužba imaju pravo na žalbu, a konačni pravorijek u ovom će slučaju donijeti Županijski sud u Zadru kao drugostupanjski.

Izvor: ZL