fbpx

Otočanima 20, a ostalima 173 posto skuplje karte

Od prvog lipnja brodske karte za otočane prosječno poskupljuju za 20 posto, dok za ostale putnike od 40 pa čak do 173 posto na nekim linijama, upozorio je danas na konferenciji za novinare u Zadru predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Rezultat je to manjka sredstava koje je Agencija za obalni linijski promet dobila ove godine iz proračuna za subvenciju brodskih i brzobrodskih linija. Manjak novca sada se pokušava naplatiti preko novčanika otočana i građana Hrvatske kazao je između ostaloga Barić:

“Smatramo da se ovim poskupljenjem pokušava naše otoke pretvoriti u rezervate i karte pod ovim cijenama koje namjeravaju dignuti napraviti kao ulaznice u rezervate da se vidi kako se to tamo živi. Kako može osoba koja je podrijetlom s otoka ići sa svojom obitelji na otok i održavati svoju djedovinu. Ovo je još jedan način pored poreza na nekretnine da se ljude natjera da prodaju svoju djedovinu, jer je neće moći ne samo održavat,i već je neće moći ni posjećivati” – istaknuo je Barić.

Iz Agencije za obalni linijski promet potvrdili su nam informaciju o poskupljenju. Kako se navodi u priopćenju Agencije, poskupljenje cijena karata na brzobrodskim linijama nažalost je nužno da bi se ispravile postojeće nelogičnosti.

Naime objašnjava se, cijene na većini brzobrodskih linija su niže nego na istim trajektnim linijama, te su isto tako znatno niže nego na istim cestovnim udaljenostima. Također, zbog smanjenog iznosa sredstava za subvencioniranje linija, poskupljenje je potrebno da bi se mogao i dalje uspješno održavati sustav obalnog linijskog pomorskog prometa, kažu u Agenciji. Naglašavaju i kako će i nakon predviđenog povećanja cijena karata, one i dalje biti znatno niže nego na autobusnim linijama te da su cijene otočkih karata minimalno poskupjele, u prosjeku za jednu kunu.

Izvor: HRT Zadar