fbpx

OTVARAJU SE VRATA PAKLA Odobren nuklearni napad Sjeverne Koreje na SAD: Projektili su već razmješteni!

Pentagon je objavio da će instalirati proturaketni sustav: ‘Spremni smo obraniti naše saveznike’

Sjeverna Koreja je u četvrtak, drugi dan za redom, zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski kompleks Kaesong na sjevernokorejskoj strani granice, javljaju agencije. Industrijska zona Kaesong otvorena je 2004. godine. U njoj djeluju 123 južnokorejske kompanije i zapošljavaju 53 tisuće sjevernokorejskih radnika. Radi se uglavnom o tekstilnoj i odjevnoj industriji i industriji bijele tehnike.

Kompleks je otvoren u vrijeme dobrih odnosa dviju zemalja. Južnoj Koreji u interesu je bila, i danas je, iznimno jeftina radna snaga sa sjevera, a Pjongjangu je to prilika da se domogne većih količina toliko potrebne čvrste valute. Južnokorejci uglavnom rade u upravi i trebaju im dnevna dopuštenja sjevernokorejskih vlasti za ulazak u zonu.

Analitičari kažu da je zona u Kaesongu najbolji barometar u mjerenju odnosa dviju zemalja i da nema stvarne opasnosti od napada Sjeverne na Južnu Koreju sve dok je zona u pogonu. Iako je južnokorejskim radnicima zabranjen ulaz, tvrtke u Kaesongu nisu obustavile rad. Pjongjang je u četvrtak zaprijetio da će i to učiniti ako “marionetski režim u Južnoj Koreji nastavi propagandni rat protiv Sjevera”.

U zoni se još nalazi oko 800 južnokorejskih radnika koji je jučer nisu htjeli napustiti. Odlučili su sami ostati kako bi osigurali nesmetani nastavak proizvodnje u tvrtkama za koje rade. Seul ih je pozvao da napuste kompleks kako u slučaju da stvarno dođe do rata ne bi postali sjevernokorejski taoci.

07:00 Sjeverna Koreja pomaknula je projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap u četvrtak, pozivajući se na više vladinih izvora i američke obavještajne podatke.

Nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile, prenosi Reuters izjavu jednog južnokorejskog vladinog izvora.

“Obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država raspolažu indicijama da je Sjever pomaknuo objekt za koji se čini da je projektil srednjeg dometa prema istočnoj obali”, naveo je izvor.

Vjeruje se da projektil “Musudan” ima domet od oko tri tisuće kilometara, što pokriva južnokorejski i japanski teritorij, a vjerojatno i američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Većina stručnjaka južnokorejskog ministarstva obrane smatra da Sjeverna Koreja taj projektil nije uspješno testirala.

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim udarom na Sjedinjene Države i napad projektilima na njihove pacifičke baze, uključujući i Guam. Te su prijetnje uslijedile nakon posljednjih UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji izazvanih njihovim trećim nuklearnim pokusom u veljači.

Reuters navodi da su projektili na obalu dopremljeni vlakom, jer su rampe za lansiranje na sjeveroistočnoj obali gdje su ranije neuspješno isprobavali lansiranja.

23:01 Sjevernokorejska vojska je objavila u četvrtak da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv Sjedinjenih Država, uključujući i nuklearne napade, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

“Službeno smo obavijestili Bijelu kuću i Pentagon da će sve jača neprijateljska politika prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i njene nuklearne prijetnje biti slomljene…manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare”, javila je KCNA prenoseći priopćenje glavnog stožera sjevernokorejske vojske “Nemilosrdna operacija sjevernokorejskih snaga je definitivno razmotrena i potvrđena”, stoji u priopćenju koje je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila u svom servisu na engleskom jeziku.

21:48 – Sjedinjene Države smatraju da je opasnost od Sjeverne Koreje “stvarna i izvjesna” s obzirom na njezine nuklearne i raketne sposobnosti i ratobornu retoriku, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Chuck Hagel.
“Mi uzimamo te prijetnje za ozbiljno”, rekao je Hagel obraćajući se publici na Sveučilištu nacionalne obrane u Washingtonu. “Mi činimo sve što možemo, radimo s Kinezima i drugima kako bi smirili tu situaciju na (Korejskom) poluotoku”, istaknuo je on.

Pentagon je objavio da će na otočju Guam idućih tjedana instalirati proturaketni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System).

“Sjedinjene Države spremne su obraniti američki teritorij, naše saveznike i naše nacionalne interese”, objavio je Pentagon.

THAAD je sustav velikog dometa koji presreće nadolazeće bojne glave što dalje od branjenog područja, te ako je moguće i izvan zemaljskog atmosferskog pojasa.

Izvor: Jutarnji list