fbpx

Petorica kosovskih doktora osuđena zbog trgovine organima

Europski sud u Prištini osudio je u ponedjeljak pet kosovskih liječnika na do osam godina zatvora zbog krijumčarenja ljudskim organima, afere koja je izbila 2008. i proširila se na cijelu Europu i Sjevernu Ameriku, sve do Bliskog istoka

Po presudi EULEX-a, najteža kazna od osam godina zatvora izrečena je urlogu Luftiju Dervishiju, dok je njegov sin, također liječnik, Arban Dervishi, osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora.

Još tri liječnika osuđena su na kazne koje se kreću od godine dana uvjetno do tri godine zatvora.

Posljednja dva optuženika, među kojima bivši visoki dužnosnik kosovskog ministarstva zdravstva, Ilir Rrecaj, oslobođena su optužbi.

Tijekom suđenja, koje je počelo 2011., Rrecaj je priznao da su se nezakonite transplantacije organa odvijale u klinici Medicus, no zanijekao je da je u to bio upleten.

Svi su optuženici bili optuženi za ‘organizirani kriminal’ i ‘nezakonito provođenje medicinskih aktivnosti’, po optužnici koju je sastavio europski tužitelj Jonathan Ratel.

Po istom izvoru, u klinici Medicus izvedeno je više od 30 nezakonitih vađenja bubrega i transplantacija. Klinika je zatvorena 2008. kada je izbio skandal.

Policija je intervenirala nakon što je jedan Turčin kolabirao na zračnoj luci u Prištini čekajući povratni let za Istanbul nakon što mu je izvađen bubreg.

Donatorima, dovedenima iz siromašnih dijelova Europe i središnje Azije, obećavalo se oko 15.000 eura, a primatelji organa, većinom Izraelci, bili su spremni platiti do 100.000 eura.

‘Donatore… se doslovno bacalo na zračnoj luci. Bacalo ih se kao iskorišteni materijal nakon operacije’, rekao je Ratel.

Po optužnici, izraelski državljanin Moshe Harel bio je glavni organizator te mreže, dok je turski liječnik Yusuf Ercin Sonmez osumnjičen da je izvodio operacije. Oni nisu među optuženima u ovom procesu jer nisu bili dostupni europskom sudu. Sonmez je optužen u Turskoj za slična kaznena djela.

Suci su saslušali više od 80 svjedoka na više od 100 ročišta.

Tužitelj Ratel tražio je da svjedoči i Dick Marty, izvjestitelj Vijeća Europe za krijumčarenje organima tijekom rata na Kosovu 1998.-1999. No zahtjev je odbacio proceduralni odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Marty je u izvješću iz 2011. ustvrdio da je Medicus povezan s krijumčarenjem organa u ratu. Tvrdio je da su visoki zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući premijera Hashima Thacija, bili upleteni u organizirani kriminal i krijumčarenje organima tijekom i nakon rata.

Organi su, po izvješću, bili vađeni zarobljenicima, od kojih su mnogi bili Srbi, koje su držali pobunjenici OVK-a u Albaniji krajem 1990-ih.

Kosovo i Albanija opovrgnuli su optužbe i odbacili izvješće.

Međunarodna istraga o tim optužbama završit će 2014., rekao je prošli tjedan Clint Williamson, američki tužitelj koji vodi istragu.

Izvor: Tportal.hr