fbpx

“PLJAČKALI STE OSAM GODINA I SAD OČEKUJETE DA MI SVE POPRAVIMO U MJESEC DANA” Linić odgovorio Karamarku

“Sada odjednom HDZ-ovci sve znaju, o new dealu i o svemu. A što su radili osam godina?”

Građani Hrvatske teško žive jer su ih opljačkali HDZ-ovci, a pljačku koju je HDZ izveo u posljednjih osam godina u kojoj su sudjelovali sadašnji čelni ljudi te stranke, zaista je teško nadoknaditi, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić .

Na pitanje koliko je potrebno da se to popravi, Linić je rekao da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da je za to dovoljan jedan mjesec, a na građanima je da to ocijene. “Bilo im je bitno imati novac za vlastitu stranku i promociju i sve su podredili tome kako se osobno obogatiti”, ustvrdio je Linić u Čavlima na izvještajno tematskoj konvenciji primorsko-goranskog SDP-a.

Vlada Zorana Milanovića mijenja taj smjer i nastoji se baviti malim čovjekom, rekao je dodavši da su plaće i mirovine niske, ali da, nažalost, to što je zemlja opljačkana ne plaća ni jedna stranka, nego građani.

Govoreći o Ini, Linić je rekao da “još nismo otvorili priču o opljačkanih dvije milijarde kuna kroz plinski biznis”. Za to su HDZ i Sanader dobili novac, ustvrdio je dodavši da Vlada nastoji sve te pljačke razriješti i što manje prebaciti na građane.

Linić je ocijenio da smo “sada energetski robovi”, da imamo vlastiti plin, a da nismo ulagali u plinska nalazišta i da sada za to trebamo strateške investitore. Također je rekao da je HEP “orobljena firma” te da ta tvrtka mora osigurati prijenos i distribuciju, koji se ne smiju privatizirati.

Na novinarsko pitanje ima li prijepora s HNS-om i unutar koalicije u vezi dolaska stranih investitora u energetski sektor, Linić je odgovorio niječno.

Govoreći o zakonu o osobnom bankrotu, rekao da je to težak zakon, kojeg će se pokušati razmotriti, ali i da je samo jedno od rješenja. Dodao je da bi se izmjenama zakona o hipotekarnim kreditima omogućilo da kreditor stana preuzme rizik i da, ako dužnik ne može plaćati kredit, uzme mu se imovina, a da kamate idu na njegov teret (kreditora) tj. da osoba nakon vraćanja imovine više nema duga.

Na upit o funkcioniranju graničnih prijelaza kod Neuma nakon 1. srpnja, Linić je rekao da su oni osposobljeni za promet osoba, robe, žive stoke i namirnica, da su carinske službe posve spremne i da nema zastoja. Koliko god će to biti efikasno, smatram da između dva dijela Hrvatske to treba izbjeći, pa Ministarstvo financija i dalje inzistira na trajektnim vezama i jačim vezama Pelješca i kopna, rekao je Linić.

Odgovarajući na upit koliko ministarstva imaju službenih automobila i zašto nema registra, Linić je rekao je da su svi na leasing, osim dijela starih, te da su u 2012. najveće uštede bile na smanjenju rashoda, među kojima su bili rashodi za automobile. Na opetovano pitanje koliko je službenih vozila, Linić je rekao da ne zna ni koliko ih je u ministarstvu, a da je pravo novinara da provocira. Dodao je da neće ići pješice od Zagreba do Rijeke, te da to pitanje nameću oni koji su do jučer pljačkali.

Nikada se nećemo odreći antifašizma jer je na njegovim tekovinama Primorsko-goranska županija (PGŽ) vraćena matici domovini, poručio je danas predsjednik SDP-ove županijske organizacije Zlatko Komadina, na Izvještajno–tematskoj konvenciji županijskog SDP-a koja je danas u Rijeci održana na temu “Županija za europsku Hrvatsku”.

Osvrćući se na talijansku antifašističku i ljevičarsku pjesmu “Bandiera rossa”, s kojom je završena konvencija, Komadina je istaknuo kako je pod tom pjesmom nastala “ujedinjena primorsko-goranska županija”, kada je dio teritorija vraćen matici domovini.

“Upravo zahvaljujući najvećoj tekovini slobodne Europe, a to je antifašizam, kojime se ponosimo i nikada se nećemo odreći”, naglasio je Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Poručio je kako Primorsko-goranska županija uz europsku prošlost i sadašnjost ima i svoju EU budućnost, te da su u toj županiji, poznatoj po multikulturalnosti, svi dobrodošli.

Iz županije je, dodao je, malo tko otišao jer se loše osjećao, čemu, istaknuo je, svjedoči i SDP svojom listom za lokalne izbore, na kojoj pored Hrvata ima i Srba, Bošnjaka, Talijana i drugih.

Komadina je ustvrdio kako se u SDP-u ne zamaraju odakle je tko, jesu li im roditelji bili u partizanima ili ustašama, dodavši, ipak, kako bi bilo bolje ako su bili u partizanima, ali da djeca nisu nizašto kriva te da se treba okrenuti sbudućnosti.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić naveo je da je PGŽ primjer kako solidarnost, razumijevanje i multikulturalnost mogu funkcionirati, a član predsjdništva SDP-a Davor Bernardić da će uloga regija, gradova i županija u EU biti sve važnija i veća, a nacionalna komponenta manja.

Član predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić ocijeno je da su Rijeka i PGŽ svijetli primjer dobrog upravljanja koje je dovelo do prosperiteta. Dodao je da se ulaskom u EU tu neće dogoditi velike promjene, ali će omogućiti jačanje politike vezane uz regionalne veze. Naglasio je kako Vlada, u kojoj sjedi kao ministar rada i mirovinskog sustava, radi veliki posao u pravom smjeru i u općem interesu, da se investicije pokreću, te da je krenulo i sa zapošljavnjem .

Da žene čine oko 35 posto članstva SDP-a istaknula je predsjednica SDP-ova Foruma žena Gordana Sobol, napominjući da se na listi te stranke za skupštinu PGŽ nalazi 50 posto žena.

Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel rekao je da je ulazak u EU prilika i izazov, da Europa prepoznaje naše vrijednosti više nego mi sami, te da je Rijeka u prošlosti u većim državnim asocijacijama više disala punim plućima. Ističući važnost riječkog prometnog pravca za budućnost grada i Hrvatske ustvrdio je da je sadašnja Vlada prva, nakon one Ivice Račana, koja je prepoznala strateški razvojni kapacitet ovoga kraja.

Član predsjedništva stranke Željko Jovanović rekao je da je Hrvatska zemlja političke iracionalnosti i apsurda, s obzirom da je stranka koja je optužena za korupciju ogromnih razmjera, misleći na HDZ, dobila najviše glasova na izborima za EU parlament. Naglasio je da u SDP-u moraju biti odgovorni i raditi, a da je domoljubna patetika opijum naroda kojeg su neki stavljali ispred poštenja.

Izvor: Jutarnji list