fbpx

“POMOĆI ĆEMO VAM DA OD EU UZMETE MILIJARDE! SVI ĆEMO ZARADITI” Revolucionarni biznis model iz Španjolske

U Zagreb je došla delegacija predstavnika 14 španjolskih tvrtki koji su se susreli sa 70 hrvatskih gospodarstvenika

Primamljivih 11,5 milijardi eura koje je Europska Unija iz strukturnih fondova namijenila svojoj uskoro novoj članici, Hrvatskoj, od 2014. do 2020., privukla je predstavnike 14 kompanija iz Španjolske koji su došli u Zagreb da bi istražili mogućnosti zarade i susreli se sa 70-ak hrvatskih gospodarstvenika i predstavnika ministarstava.

Španjolci Hrvatsku vide kao svoje buduće tržište u sektoru željeznica koje su zastarjele, otpadnih voda gdje nedostaje integralni kanalizacijski sustav, te u energetskom sektoru u kojem je cilj 20 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Julio Rodriguez Cubillo, izvršni direktor španjolske konzultantske tvrtke Ingeneria Construccion, na jučerašnjem je radnom doručku s predstavnicima hrvatskih kompanija objasnio poslovni interes Španjolaca u Hrvatskoj.

Kvalitetni projekti

– U srpnju ulazite u EU i mi želimo raditi na vašim projektima za koje ćete tražiti novac iz EU fondova. Tražimo posao za svoju tvrtku, ali isto tako hrvatskim kompanijama želimo pomoći svojim znanjem da kvalitetnim projektima iz europskih fondova dobiju što više novca – rekao je Rodriguez Cubillo, koji je doručkovao s predstavnicima HEP-a.

Sastanak u Gredelju

Konzultantska tvrtka koju vodi priprema projektnu dokumentaciju potrebnu da bi se dobilo financiranje iz EU fondova. Kako kaže, u posljednjih deset godina odradili su oko 700 projekata u području financiranja radova na infrastrukturi. – U Hrvatskoj bismo htjeli raditi dva-tri projekta mjesečno – kaže Rodriguez Cubillo.

Uz konzultantske kompanije među španjolskim gospodarstvenicima bili su i oni iz energetskih i građevinskih tvrtki u potrazi za poslovima gradnje energana na otpad, vodovodne infrastrukture, cesta i lučke infrastrukture.

Loreto Tejuca, u kompaniji Elecnor zadužena za poslovni razvoj te energetske tvrtke u Europi, tijekom dvodnevnog boravka u Zagrebu među ostalim sastala se s predstavnicima Gredelja, hrvatskog proizvođača vlakova koji je kriza gurnula u stečaj. -Tek istražujemo hrvatsko tržište na kojemu tražimo partnere s kojima bismo mogli raditi na projektima. Konkretnu dogovorenu suradnju još nemamo – objasnila je Tejuca. Elecnor se bavi i elektrifikacijom željezničkih mreža, a lani je imao dvije milijarde eura prihoda.

Balkan kao eldorado

Španjolska Ineco grupa za istraživanje hrvatskog tržišta zadužila je Ignacija Alejandrea da objasni kako se ta tvrtka koja se bavi prometnom infrastrukturom u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i još jednom austrijskom kompanijom javila na natječaj u Hrvatskoj da bi od Vlade dobila posao izrade strateškog plana prometa.

S IGH žele raditi na željezničkoj infrastrukturi u Vukovaru. Na pitanje mogu li španjolske tvrtke hrvatskim poduzetnicima otvoriti vrata svojeg tržišta i tamo im osigurati poslove, Alehandre je rekao da španjolsko tržište trenuačno ne nudi velik potencijal.

– Možemo zajedno raditi u Srbiji, Makedoniji, Rumunjskoj i Bugarskoj jer se tamo sada događaju veliki infrastrukturni projekti, a drugdje ne – rastumačio je Alehandre.

Mihaela Elena El Mellouli Caragia u kompaniji Abeinsa, dijelu grupacije Abengoa, zadužena za poslovni razvoj u sektoru voda i zaštite okoliša, kaže kako će se među ostalim sastati s menadžerima građevinske tvrtke Tehnika. – Poslujemo u sektoru proizvodnje energije iz otpada i vodeći smo svjetski proizvođač termosolarnih elektrana, pa u tom području tražimo poslovne prilike u Hrvatskoj – ističe El Mellouli Caragia.

Konkurentniji od Kine

Carlos Salces Goni iz konzultantske tvrtke Euroconsult otkrio je da će se naći s predstavnicima IGH i Hrvatskih cesta te posjetiti ministarstva zadužena za pojedine infrastrukturne projekte. Njegova kompanija još ne radi na hrvatskom tržištu. Španjolska građevinska kompanija Ocide, kako kaže Sergio Alfaro Albalat, pomoćnik generalnog direktora, u Hrvatskoj traži kompanije koje imaju velike projekte u koje bi se mogli uključiti.

– Sastat ćemo se s prestavnicima Tehnike, Ingrada i Zagrebačkog holdinga da ih upoznamo, vidimo što rade i ima li možda posla za nas – rekao je Albalat. Direktor Agencije za ulaganje i konkurentnost Damir Novinić Španjolcima je Hrvatsku predstavio kao zemlju koja je za proizvodne investicije konkurentnija od Kine.

Greenfield investicije

– Cijena radne snage je naravno skuplja, ali kad investitori uračunaju blizinu europskog tržišta i poticaje koje dajemo po novom zakonu za proizvodne investicije, zbilja ispadne da smo konkurentniji od Kine – rekao je Novinić.

Istaknuo je da je Hrvatska zainteresirana za greenfield investicije. Španjolcima je poručio da agencija koju vodi u pripremi ima 100 projekata te da za neke od njih traži investitore.

– Prije šest mjeseci bilo je teško investirati u Hrvatsku, danas je lakše, a za šest mjeseci bit će još lakše – zaključio je Novinić.

 Ambasador Aguirre: Naš je problem javni dug

Rodrigo Aguirre de Carcer y Garcia del Arenal, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, predstavljajući kompanije iz svoje zemlje koje kod nas traže poslovne prilike, istaknuo je da Španjolska ima više kilometara željezničkih pruga od daleko razvijenije Njemačke. Time je želio reći da tvrtke imaju iskustva u infrastrukturnim projektima.

– Problem nam je javni dug koji narastao zbog investicija u infrastrukturu – zaključio je Aguirre i naglasio da novac koji je Europska Unija namijenila Hrvatskoj ona može, ali i ne mora dobiti, što ovisi o kvaliteti predanih projekata.

– Španjolske su kompanije ovdje da bi ponudile svoje iskustvo i znanje u pripremi i provođenju projekata da se sav taj novac ne bi izgubio – rekao je veleposlanik Aguirre.

Izvor: Jutarnji list