fbpx

Predstava koja provocira pitanje identiteta

U četvrtak je u HNK Zadar gostovalo Gradsko kazalište mladih Split koje dolaze s predstavom Krčma, alkar, duga redatelja Ivana Lea Leme.

Predstava Krčma, Alkar i Duga, rađena prema motivima pripovjedaka Dinka Šimunovića, obrađuje pojmove patrijarhata, rodnih uloga, obitelji, a dramaturškim postupcima u cijelosti korespondira s današnjim vremenom. Nitko tako dobro ne opisuje ljude i međuljudske odnose stanovnika Zagore kao Dinko Šimunović. Ono što oplemenjuje i inspirira u ovim pričama su pojedinci koji se pokušavaju otrgnuti iz zadatosti u kojima su nesretni. Ova predstava provocira pitanje identiteta i kroz Dinka Šimunovića i njegove likove pokušava ući u genezu profila ljudi ovog podneblja i njihove česte oporosti i surovosti. Rezultat njihovog pokušaja nudi publici priliku za katarzu i suosjećanje. Naravno, centralni motiv svih priča, više ili manje skriven, je ljubav…

U predstavi su igrali: Ana Gruica, Belmondo Miliša, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Mia Roknić, Lidija Florijan, Nada Kovačević, Vinko Mihanović i Siniša Novković. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, za glazbu se pobrinula Paola Dražić Zekić, a oblikovanje videa Willem Miličević. Predstava je premijerno igrana 25. studenog 2011.

Izvor: ZL