fbpx

Premijera dokumentarnog filma “Lov na Gotovinu” medijski je bojkotirana!

Iako sam molila da se emitira na drugu godišnjicu prvostupanjske presude, a to je 15. travnja, ili dan dva prije ili poslije, sretna sam što sam dobila odobrenje da se može predstaviti u Zadru. Ima smisla jer film velikim djelom podsjeća na njihovu vjernosti generalu i Domovinskom ratu.

U ponedjeljak, 15.travnja 2013. premijerno će se prikazati prvi dio dokumentarnog filma ‘Lov na Gotovinu’.

Film koji je nastao zahvaljujući entuzijazmu i znanju novinarke Nade Prkačin progovara o o danu kada je Haški sud donio nepravomoćne presude kojima su osudili generala Antu Gotovinu na 24, a generala Mladena Markača na 18 godina zatvora pod optužbom da su počinili zločine u oslobodilačkoj vojno – redarstvenoj akciji „Oluja“.

‘Lov na Gotovinu’ podsjeća na sve one koji su pomagali u hajci na hrvatskog generala, koji su mijenjali retoriku, koji su politički profitirali ili politički gubili.
Premijera je organizirana zahvaljujući brojnim udrugama: Udruga veterana 4.Gardijske brigade Zadarske županije, Udruga „Žene u Domovinskom ratu-Zadar“, Udruga SJP„Poskoci“ Zadar, Udruga HVIDR-a Zadar, Udruga „ZAVJET“, Udruga dragovoljaca HRM-Zadar, Udruga branitelja i dragovoljaca DR Paljuv, Udruga branitelja i dragovoljaca DR Pridraga, Udruga branitelja i dragovoljaca DR Podgradina, Udruga veterana Vojne policije Zadarske županije…

Predsjednica Udruge ‘Žene u Domovinskom ratu-Zadar’, Ivana Haberle, za Dnevno.hr rekla je:

– Premijera je prešućena? Nije ništa čudno, ovaj će film malo podsjetiti hrvatski narod koji povremeno pati od amnezije tko je izdao generala i tko je kriv što je nedužan ležao u zatvoru. Film su već pogledali generalovi najbliži suborci i oduševljeni su. Samo da istaknem, ovaj film nema veze s izborima i ne bi voljeli da se ispolitizira. Ovo je film istine koji će mnoge natjerati da se zapitaju: kako je moguće da se nitko zbog izdaje ne procesuira i podjeća na 15. travnja 2011. koji je sve domoljube bacio na koljena. Film je inače radila novinarka Nada Prkačin koja je javnosti postala poznata nakon dokumentarnog filma ‘Osijek, nepokoreni grad’. Radila ga je u dva dijela, s tim da prvi dio govori o svemu onom što je prethodilo uhićenju, dok drugi dio koji se još snima govori o čudu. U svakom slučaju, sve vas pozivamo i ovim putem u Zadar dana 15. travnja 2013. godine (ponedjeljak) s početkom u 18,00 sati u velikoj dvorani Muzeja antičkog stakla na premijeru.

Sama autorica, Nada Prkačin rekla je:

‘Politički dokumentarac “Lov na Gotovinu” obuhvaća period od svibnja 1998. kada se u medijima prvi put pojavila informacija kako Haag želi saslušati generala Gotovinu pa do 8. studenog 2005. kada je Carla del Ponte u Beogradu pobjedonosno objavila da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen i pritom se zahvalila hrvatskoj vlasti na pomoći.
U pitanju je kronologija događaja koji su s vremenskom distancom i oslobađajućim presudama dobili novu dimenziju. Svi prilozi u filmu (reportaže, izjave, vijesti) su iz arhive HTV-a, navjećim su djelom objavljivani su u Informativnim emisijama. Izvučeni su najvažniji događaji koji imaju veze s progonom Ante Gotovine. Protagonisti filma su političari i obični ljudi. Potonji su cijelo vrijeme bili i ostali uz svog generala, molili se Bogu za pravdu i pjevali domoljubne pjesme. A političari, ovisno o funkcijama koje su obnašali, mijenjali retoriku. Bilo je i onih, rijetkih iz visoke politike, koji se nisu dali uvući u običnim ljudima nevidljivu političku trgovinu, sjetimo se npr. Dražena Budiše. Cilj političke trgovine bio je, a nekima i ostao, obezvrijediti pobjedonosnu akciju Oluja kojom je oslobođen velik dio Hrvatske. A to je tek jedan sloj debelih naslaga obezvrijeđivanja hrvatskih svetinja.
Začudo, Hrvatska televizija do sada nije radila niti jedan dokumentarac o Anti Gotovini iako je to, novinarskim žargonom rečeno, top tema. Upravo to je bio razlog zbog kojeg sam se ja prihvatila rada na filmu, uz napomenu da je napravljen bez ikakvih sredstava.

Molila sam HRT da puste dokumentarac o Gotovini, rekli su da za njega nema mjesta!

Iako sam molila da se emitira na drugu godišnjicu prvostupanjske presude, a to je 15. travnja, ili dan dva prije ili poslije, sretna sam što sam dobila odobrenje da se može predstaviti u Zadru. Ima smisla jer film velikim djelom podsjeća na njihovu vjernosti generalu i Domovinskom ratu. Vidi se kako su ustrajno odolijevali napadima koji su se stalno ponavljali zbog generala Gotovine, vidljivo primjerice u priči o generalovoj slici koja je u zadarskoj Gradskoj vijećnici a koja je pojedinim političarima i te kako smetala. A hoće li biti emitiran u programu Hrvatske televizije? “Na prvom programu HTV-a nema mjesta za dokumentarac koji traje 90 minuta”, tako mi je rečeno.
Zahvalna sam svim kolegama koji su profesionalno pratili sve što je povezano sa slučajem Gotovina a bez čijeg rada ne bi bilo ni filma.
U međuvremenu sam završila i drugi dio – “Časni sude, nisam kriv” koji je rađen po istom principu, a odnosi se na period od 7. prosinca 2005. – uhićenja Ante Gotovine – do njegovog i Markačevog puštanja na slobodu. Voljela bih da se taj film emitira na godišnjicu akcije “Oluja”. Taj je bilo puno teže raditi jer je i događaja uz Gotovinu bilo više.’

Izvor: dnevno.hr