fbpx

Provokacija za provokacijom: Sjeverna Koreja bi već u srijedu mogla testirati novu raketu dugog dometa

Južnokorejske vlasti tvrde da su iz povjerljivih izvora doznale kako bi Sjeverna Koreja već u srijedu, 10. travnja, mogla testirati još jednu raketu dugog dometa. Do ovakvih su informacija, tvrde u Seoulu, došli nakon što su vlasti u Pyongyangu zatražile da svi radnici iz Južne Koreje napuste industrijsko postrojenje u Kaesongu.

“Za sada nismo detektirali nikakve neuobičajene aktivnosti. Ipak, ako dođe do izbijanja rata, Sjeverna Koreja bi trebala imati na umu da će pretrpjeti teški poraz”, priopćili su iz južnokorejske Plave kuće, odnosno predsjedničkog ureda.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je prošlog tjedna već zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski park u Kaesongu. Trenutno se u postrojenju još uvijek nalazi 518 radnika, a njih 39 sutra bi trebalo napustiti park.

Pentagon zbog tenzija sa Sjevernom Korejom odlučio odgoditi testiranje interkontinentalnih balističkih projektila

Zbog tenzija sa Sjevernom Korejom, Pentagon je odlučio odgoditi testiranje interkontinentalnih balističkih projektila planirano za idući tjedan u Vandenberg Air Force bazi u Kaliforniji, potvrđeno je za AP.

Dugo planirano testiranje bit će ipak odgođeno za idući mjesec kako Sjeverna Koreja ovaj američki potez ne bi krivo shvatila i kako upravo to ne bi bio okidač za eskalaciju sukoba na Korejskom poluotoku.

Spomenuto testiranje nije dio zajedničkih američkih i južnokorejskih vojnih vježbi na Korejskom poluotoku, koje su i potpirile sjevernokorejsku ljutnju te dovele do eskalacije prijetnji i ratoborne retorike. Vježbe se nastavljaju prema planu.

Turisti: Situacija je unatoč tenzijama posve normalna i mirna

I dok mediji diljem svijeta izvještavaju o tenzijama, a brojne zemlje povlače svoje državljane s Korejskog poluotoka, turisti i turistički vodički koji borave ondje, prenosi AFP, tvrde: Situacija je unatoč tenzijama posve normalna i mirna.

Iako je i Sjeverna Koreja upozorila strana veleposlanstva kako im ne mogu garantirati sigurnost dođe li do eskalacije sukoba, turisti i dalje pristižu u tu zemlju.

Među njima je i jedna Nizozemka, Tina Krabbe: “Ne osjećam se prestrašeno i u gradu se ne osjećaju tenzije”.

“Sve je mirno i nema konflikata”, kazao je 15-godišnjak iz Hong Konga koji se u Sjevernoj Koreji nalazi na školskom putovanju.

Kina zatražila od Sjeverne Koreje da jamči sigurnost njihovim državljanima

Unatoč sjevernokorejskom upozorenju stranim diplomacijama, Kina je poručila da će njihovo veleposlanstvo u toj zemlji i dalje normalno nastaviti s radom, ali su od Sjeverne Koreje zatražili da se pobrinu za sigurnost njihovih diplomata, ali i drugih kineskih državljana, bilo onih koji rade u toj zemlji, bilo onih koji dolaze u posjet kao turisti.

Izvor: Index.hr