fbpx

RAZOTKRIVENE TAJNE POREZNIH RAJEVA KOJE ĆE UZDRMATI SVIJET Mreža novinara otkrila tko sve i gdje skriva novac

Međunarodna mreža novinara sakupila je 2.5 milijuna podataka o oko 140.000 bogataša i kompanija diljem svijeta i to vezano uz njihove porezne kartice i račune. Tako su sastavili impresivnu listu onih koji godinama izbjegavaju plaćanje poreza, a ogromne svote novca skrivaju u poreznim oazama diljem svijeta, piše njemački Spiegel Online.

‘Ova istraga podigla je zastor sa offshore sistema i pruža transparentan pogled u tajni svijet pojedinaca i kompanija koji spremaju svoj novac u porezne rajeve diljem svijeta’, objasnio je Gerard Ryle, direktor Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara.

‘Znali smo da je ova industrija tajna i nepristupačna, ali ono što nas je iznenadilo jest činjenica koliko je raširen i dobro umrežen čitav taj sustav’, dodao je Gerard.

U istrazi koja je trajala 15 mjeseci sudjelovalo je 86 novinara iz 46 zemalja. Novinari BBC-a, The Guardiana, The Washington Posta, Le Mondea i švicarskog Sonntagszeitunga danima su kopali i istraživali ovu neiscrpnu temu.

Nevjerojatna količina podataka koju su novinari uspjeli prikupiti iz brojnih anonimnih izvora obuhvaća prevare i dogovore u čak 170 zemalja, a objavljena su imena 140.000 pojedinaca koji su skrivali novac. Na listi su političari, zvijezde, krminalci, oligarsi, financijeri i još mnogi drugi.

Svi oni vlasnici su prekomorskih računa u poreznim oazama kao što su britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Samoa i Cookovo otočje.

‘Nisam nikada vidio ovako nešto!’

Dokumenti koji su obrađeni u istrazi nastali su u razdoblju od 30 godina. U njima su otkriveni brojevi i podaci, novačni transferi te brojne druge poveznice između nekih komapnija i individualaca. Broj prikupljenih podataka, prema nekim je procjenama, čak 160 puta veći od onih koje je WikiLeaks objavio 2010. godine.

– Nisam nikada vidio ovako nešto. To je čitav tajni svijet koji je konačno razotkriven, rekao je Arthur Cockfield, profesor prava na Queen’s Universityju u Kanadi.

Studija iz 2012. pokazala je da je na ovim mjestima sakriveno između 21 i 32 bilijuna dolara. Ovo istraživanje trebalo bi pomoći da se taj sistem malo uzburka.

– Ova dobro plaćena industrija puna je posrednika i operativaca koji štite identitete klijenata. Često na taj način štite pranje novca ili druge oblike kriminala. U to su uključene brojne svjetske banke, otkrilo je istraživanje.

Lista navodnih poreznih dužnika koji se na ovaj način skrivaju velika je i raznolika. Iz Konzorcija tvrde kako na njoj ima vladinih dužnosnika iz zemalja poput Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda i Kanade. Na listi su i “mnogi američki doktori i zubari, neki pripadnici srednje klase u Grčkoj, varalice s Wall Streeta, milijarderi iz istočne Europe i Indonezije, direktori ruskih korporacija, međunarodni trgovatelji oružjem i kompanije koje je Europska unija označila kao karike u razvoju iranskog nuklearnog programa”.

Jean-Jacques Augier, rizničar predsjedničke kampanje Françoisa Hollandea, također se našao na list. On je dioničar u dvije offshore kompanije na Kajmanskom otočju preko financijskog holdinga Eurane.

Bayartsogt Sangajay, bivši ministar financija Mongolije otvorio je kompaniju na Britanskim Djevičanskim otocima sa švicarskim bankovnim računom.

Odvjetnik Tony Merchant, suprug kanadske senatorice, položio je više od 800.000 dolara u offshore trust.

Maria Imelda M arcos Manotoc, najstarija kćerka bivšeg predsjednika Filipina, koja preko offshore računa kupuje umjetnine.

Scot Young, milijarder i suradnik pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, trenutačno je u zatvoru jer je skrivao svoju imovine od bivše supruge, a posjeduje većinski dio u kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima preko koje je vlasnik tvrtke u Moskvi čija je vrijednost procijenjena na 100 milijuna dolara.

Izvor: Jutarnji list