fbpx

REVOLUCIJA PAMETNOG TELEFONA Galaxy S4 pratit će pokrete očiju i prebacivati sam na sljedeću stranicu

Za samo nekoliko dana, u srijedu 14. ožujka, u New Yorku će napokon biti predstavljen zasigurno najiščekivaniji gadget ove godine – Samsung Galaxy S4, top-model pametnog telefona toga južnokorejskog proizvođača i uređaj koji će u trenutku izlaska biti daleko najjači smartphone na svijetu.

Naravno, baš kao što je to slučaj kod svakog predstavljanja novih uređaja, koliko god se proizvođač trudio skrivati što više pojedinosti, opet je dobro poznato sve o Galaxyju S4 (osim samog izgleda, jer to je jedino što dosad nije procurilo na internet). Prije svega, Samsung je povećao dimenzije uređaja u odnosu na prethodnika, Galaxy S3 (koji sam po sebi nikako nije bio baš malen). Za S4 se nagađa da će imati 5-inčni Super AMOLED zaslon s Full HD rezolucijom, dakle 1920 X 1080 piksela, što daje gustoću prikaza od fenomenalnih 440 piksela po inču (usput rečeno, 2013. godina, prema općem konsenzusu, bit će godina 4,99-inčnog Full HD pametnog telefona, a već ih je najavljeno nekoliko). Povećanje dimenzija, usput, ne bi trebalo pratiti osobito povećanje težine, jer se smatra da Samsung neće S4 izrađivati od nekog plemenitijeg materijala, nego da će ostati na plastici (što je bio jedan od glavnih prigovora na račina Galaxyja S3).

64 GB interne memorije

No, ostale specifikacije zato kao da su došle iz budućnosti – osmerojezgreni procesor Exynos 5, također osmerojezgreni grafički procesor Mali-T678, 2 GB RAM-a, 13-megapikselna glavna kamera s mogućnošću snimanja 1080p videa, 2-megapikselna prednja kamera, između 16 i 64 GB interne memorije (ponegdje se spominje čak i do 128 GB)… Trebao bi biti opremljen operativnim sustavom Android 4.2.2 Jelly Bean, NFC čipom, opcijom bežičnog punjenja baterije i LTE-om te dvjema tehnologijama koje su privukle najviše pažnje jer bi doista donijele revolucionaran pomak na polju pametnih telefona. Naime, analitičari najavljuju da će Galaxy S4 imati opciju “Eye Scrolling”, odnosno da će uređaj preko prednje kamere pratiti pokrete očiju korisnika i kada one dođu do dna stranice automatski prebacivati na sljedeću stranicu. U prilog tome ide i činjenica da je Samsung u siječnju u Europi zatražio trademark na ime “Eye Scroll” te mjesec kasnije na “Samsung Eye Scroll” u SAD-u (premda se barata i terminom Smart Scroll). U obrazloženju je navedeno da je to “računalni software koji ima mogućnost detektiranja pokreta očiju i pomicanja zaslona mobilnih uređaja, konkretno mobilnih telefona, pametnih telefona i tableta, sukladno pokretima očiju.

Zatražili su i ekskluzivno pravo korištenja sintagme “Eye Pause”, premda nisu objasnili o čemu se konkretno radi. Analitičari nagađaju da je riječ o opciji u kojoj bi se, primjerice, videoisječak sam pauzirao kada bi korisnik maknuo pogled sa zaslona. Nešto slično već postoji na Samsungovu Galaxyju S3, zove se “Smart Stay” i koristeći prednju kameru drži zaslon osvijetljenim kada ga korisnik gleda, umjesto da ga automatski zatamni zbog štednje baterije.

Samsung planira prodavati 10 milijuna primjeraka mjesečno, odnosno oko 100 milijuna komada do kraja godine.

Izvor: Jutarnji list