fbpx

Ruff – prvi zadarski vatrogasni pas!

Zove se Ruff, inteligentan je, poslušan i neustrašiv. Kad završi zahtjevnu dvogodišnju obuku i položi ispit postat će prvi vatrogasni potražni pas na području Zadarske županije, i jedan od tek nekoliko pasa za urbano spašavanje u Hrvatskoj.

Nakon što su vatrogasci Primorsko-goranske županije prvi u zemlji, po uzoru na svjetsku vatrogasnu praksu, u svoje spasilačke timove uključili pse, i Vatrogasna zajednica Zadarske županije prepoznala je vrijednost ove životinje o čijim sposobnostima često ovise ljudski životi, te je odlučila financirati obuku potražnog pas Ruffa čiji je vodič i vlasnik zadarski vatrogasac Danijel Stručić.

Ruff je belgijski ovčar i, mada je sa svojih trinaest mjeseci još uvijek štene, već više od pola godine marljivo radi na svim zadacima i vježbama koje uključuje obuka kako bi zaradio licencu vatrogasnog potražnog psa i postao »punopravni« član zadarskog vatrogasnog tima.

Naučene vještine Ruff nam je, uz pomoć svog vodiča Danijela demonstrirao na terenu kožinske šume, gdje se iz naizgled običnog psa u trenu pretvorio u tragača i spasitelja, za što je bilo dovoljno da mu se na leđa stavi oprsnica s natpisom: Ruff, Vatrogasci Zadar, spasilački pas.

– Čim mu stavim oprsnicu on zna što ga čeka, zna da ide raditi i ne može dočekati da ga pustim s povodca, govori Danijel dok se Ruff nestrpljivo otima i cvili od uzbuđenja i želje da krene u obavljanje zadatka, čiji je prvi korak tzv. puštanje u trag. Za to vrijeme Danijelov kolega Ivan Marinović sakrio se u šumi i u vježbi traganja predstavlja nestalu osobu, tzv. markiranta kojega pas treba pronaći.

Ruff traga za živom osobom, iako bi, kaže Danijel, po njuhu pronašao i pokojnu osobu, ali potraga za tijelima zahtijeva nešto drukčiju obuku jer je riječ o različitim mirisima prema kojima pas pronalazi nestale.

Nakon što Ruff završi obuku i položi ispit, njegova ukupna vrijednost, koja uključuje uloženi novac, ali još više rad i trud, iznosit će oko 50.000 eura, no prvom zadarskom vatrogasnom psu dovoljna će nagrada, uz omiljenu igračku, biti ljubav i pažnja njegova vlasnika.

Izvor: ZL