fbpx

Šaru naknadno optužili za ratno profiterstvo

Suđenje koje se protiv Slavka Šare, bivšeg načelnika Općine Galovac, pred zadarskim sudovima vodi još od 1997. godine jučer je ponovno odgođeno. Ovaj put radi se o preinačavanja optužnice kojom se Šaru teretilo za gospodarske malverzacije i ratno profiterstvo.

No prije negoli je započela glavna rasprava njegov branitelj, Marko Marinović, istaknuo je da se izmijenjenom optužnicom nakon više od 15 godina uvodi novi element ratnog profiterstva u optužbu i to samo da bi se spriječilo zastarijevanje u postupku.

– Takav pristup obrana drži neprimjerenim, jer bi se po istoj logici sve ono što se dogodilo u ratnom i poslijeratnom razdoblju vezano uz pretvorbu i privatizaciju moglo podvesti pod ratno profiterstvo. Ovo iznosimo iz prostog razloga što je takav pristup organa gonjenja neprimjeren, a i protivan novom zakonu. Pored toga, u ovom trenutku sudi se i za nepostojeće kazneno djelo jer je novelom kaznenog zakona takvo djelo iz zakona ispušteno – rekao je Marinović te dodao kako predlaže da sud tužiteljstvu dade nalog da optužnicu prilagodi u skladu s novim KZ-om. Zatražio je i primjeren rok za pripremu obrane nakon što odvjetništvo uredi optužnicu, a po njegovu mišljenju za to bi trebalo oko šest mjeseci, jer se u optužnicu unose nove činjenice i elementi.

Jučerašnja rasprava odgođena je, a nova na kojoj će se vidjeti kakva sudbina slijedi Slavku Šari zakazana je za 27. svibnja.

 Izvor: Zadarski list