fbpx

Sjeverna Koreja objavila “plan” nuklearnog napada na SAD

Sjeverna Koreja objavila je propagandni video s planom nuklearnog napada na SAD. Prema “planu napada” prikazanom u videu, Sjeverna Koreja će na SAD lansirati četiri nuklearne bombe.

Mete koje Sjeverna Koreja želi pogoditi u SAD-u su, prema snimci, Washington, Los Angeles, Havaji i neodređena lokacija u središnjoj Americi, na području savezne države Arkansas.

Snimka je, prenosi USA Today, u subotu objavljena na internetskoj stranici Uriminzokkiri, koja je u vlasništvu sjevernokorejske vlade, te postavljen na YouTube.

Tenzije na korejskom poluotoku i dalje su visoke. Sjeverna Koreja danas je odbila ponudu svojih južnih susjeda za pokretanjem mirovnih pregovora. Iz Pyongyanga je poručeno da se radi o “vještom triku koji bi trebao zamaskirati agresivnost Južne Koreje”.

Američki izvori tvrde kako se očekuje da će Sjeverna Koreja uskoro još jednom testirati svoj raketni sustav, ali novi nuklearni testovi se ne očekuju. Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom na SAD, ali Amerikanci su uvjereni da Sjeverna Koreja ne posjeduje projektile kojima bi ih mogla pogoditi.

“BBC je tajnim dokumentarcem u Sjevernoj Koreji ugrozio sigurnost studenata”

Sjeverna Koreja ovih je dana top tema i u Engleskoj. Javni servis BBC našao se na udaru sveučilišta London School of Economics, zbog tajnog dokumentarca kojeg su snimali u Sjevernoj Koreji.

Naime, tri BBC-jeva novinara pridružili su se krajem ožujka skupini studenata koji su putovali na studijsko putovanje u Sjevernu Koreju. Studentima je rečeno da će im se novinari pridružiti, ali nisu znali da je plan novinarske ekipe potajice snimiti dokumentarac u Sjevernoj Koreji za emisiju “Panorama”.

“Osoblje BBC-a priznalo je da su studenti namjerno obmanuti vezano za sudjelovanje BBC-a u toj posjeti”, priopćeno je sa sveučilišta, iz kojeg poručuju da su novinari britanskog javnog servisa ugrozili sigurnost studenata s kojima su putovali. “U slučaju da je prevara otkrivena prije nego su napustili Sjevernu Koreju, studenti bi bili u ozbiljnoj opasnosti”, poručuju sa sveučilišta.

Izvor: Index.hr