fbpx

Sjeverna Koreja premješta projektile na istočnu obalu: Sve je spremno za lansiranje nove rakete dugog dometa

Sjeverna Koreja u posljednjih je nekoliko dana premjestila svoje projektile na istočnu obalu zemlje, potvrdio je za CNN izvor i Sjedinjenih Američkih Država. Tenzije na Korejskom poluotoku su na vrhuncu, a svijet strahuje da bi Pyongyang mogao izvesti još jedan nuklearni test.

Premještanje projektila samo je posljednji u nizu provokativnih poteza Pyongyanga, koji je uslijedio nakon uvođenja oštrih sankcija Sjevernoj Koreji od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Priprema projektila mogla bi značiti, tvrde izvori iz SAD-a, da se tamošnja vojska priprema na lansiranje još jedne rakete, čime bi dodatno pogurala zemlju “na rub rata”.

Pretpostavlja se da su projektili pripremljeni za lansiranje “Musudan” rakete – rakete čiji je domet veći od 4000 kilometara, što znači da bi mogla izravno zaprijetiti Južnoj Koreji, Japanu i američkim strateškim točkama na Pacifiku. Ipak, američki stručnjaci su uvjereni da neće doći do ciljanog napada na protivničke mete, već da se Sjeverna Koreja samo priprema za još jedan test.

SAD: Poduzimamo sve mjere da bi zaštitili svoj teritorij

Bijela kuća objavila je jučer da je poduzela sve potrebne zaštitne mjere u povodu prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim napadom. Ipak, iako su u Washingtonu zabrinuti zbog provokacija Pyongyanga, tvrde da ih one nisu iznenadile te da su spremni odgovoriti istom mjerom.

“Već poznati elementi sadržani su u izjavama sjevernokorejskog režima koji spominje moguće nuklearne napade na Sjedinjene Države”, rekao je Jay Carney, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame.

Saveznici u strahu

Američki saveznici se, čini se, pripremaju na najgore. Australija je jučer objavila kako se radi na planu izvlačenja 6 tisuća Australaca iz Južne Koreje. Australska premijerka Julia Gillard i ministar vanjskih poslova Bob Carr pozvali su službeni Peking da intervenira kod svog saveznika kako ne bi došlo do nestabilnosti u regiji.

Velika Britanija, još jedan veliki saveznik SAD-a, također je vrlo zabrinuta oko stanja u Sjevernoj Koreji. Premijer David Cameron jučer se obratio novinarima u “dramatičnom tonu”, kazavši kako je ovog puta riječ o stvarnoj i velikoj prijetnji.

“Vrlo sam zabrinut razvojem situacije. Sjeverna Koreja je opasna u smislu tehnologije koju posjeduje i nuklearnog oružja. Ako su u stanju dosegnuti SAD onda su u stanju dosegnuti i Europu. Takva pomisao izaziva kod mene veliku zabrinutost”, rekao je Cameron u Glasgowu.

“Rat bi mogao početi svakog trenutka”

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA prenijela je kako je Pyongyang jučer i službeno obavijestio Washington o mogućim napadima. “SAD će biti uništen nuklearnim udarom. Bespoštedna operacija je dogovorena i odobrena”, stoji u priopćenju sjevernokorejske vojske.

KCNA također prenosi izjave tamošnjih vlasti, koje su još jučer zaprijetile da bi rat mogao izbiti “danas ili sutra”.

Izvor: Index.hr