fbpx

“SPREMNI SMO ODGOVORITI NA SVAKU PROVOKACIJU” Amerikanci poslali nevidljive zrakoplove u Južnu Koreju

Sjedinjene Države poslale su u nedjelju radarski nevidljive F-22 zrakoplove u Južnu Koreju koji će sudjelovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul, suočen s pojačanim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Najnapredniji zrakoplovi lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u Osanu, najveću američku zrakoplovnu bazu u Južnoj Koreji, a dat će podršku američko-južnokorejskim vojnim manevrima, priopćilo je američko vojno zapovjedništvo u Južnoj Koreji te pozvalo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.

“(Sjeverna Koreja) neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji”, navodi se u priopćenju. Pritom se ne navodi koliko je zrakoplova poslano u Južnu Koreju iz zračne baze u Okinawi (Japan). Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene zračnih snaga između baza u Zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Južna Koreja obećala “snažan odgovor na provokacije”

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je u ponedeljak da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice, nakon što je Pjongjang tijekom vikenda objavio da je ušao u “ratno stanje” sa svojim južnim susjedom.

“Ako bude bilo kakvih provokacija protiv Južne Koreje i njezinog naroda, treba uputiti snažan vojni odgovor, bez bilo kakvih političkih obzira”, rekla je Park na sastanku s visokim vojnim i političkim dužnosnicima.

Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u “ratno stanje” s Južnom Korejom, te time dodatno eskalirala svoju retoriku prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.

Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Izvor: Jutranji list