fbpx

Švedski kraljevski par u posjetu Zagrebu, u četvrtak će posjetiti Zadar

Odnosi Hrvatske i Švedske na visokoj su razini, a ulazak Hrvatske u Europsku Uniju prilika je za još bolju gospodarsku suradnju, poručili su predsjednik Ivo Josipović i švedski kralj Carl XVI., koji je zajedno sa suprugom kraljicom Silviom došao u trodnevni državni posjet Hrvatskoj.

U svom prvom državničkom posjetu Hrvatskoj kraljevski par došao je s jakom pratnjom, ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, ministricom okoliša Lenom Ek, te skupinom gospodarstvenika. Na Pantovčaku svečani doček kraljevskog para, nakon čega su uslijedili službeni razgovori. Njihov je zaključak, odnosi su na vrlo visokoj razini, a na gospodraskom polju mogu biti i bolji.

“Suradnja Hrvatske i Švedske odvija se na puno razina – od gospodarske, političke, pa sve do vojne suradnje. Hrvatsko članstvo u Europskoj uniji je prilika da suradnju dignemo na još viši nivo. Upravo zato posebno je važno da imamo gospodarski forum na kojem će se, i inače prilično bogata suradnja, još više unaprijediti”, istaknuo je Josipović.

Švedska je prijatelj Hrvatske koja pomno prati situaciju u vašoj zemlji, a posebno nas zanima kako napredujete u reformama, rekao je švedski kralj Carl XVI. Gustaf, te dodao.

“Naše zemlje dobro surađuju na mnogim područjima. U razgovoru smo ustanovili da postoje mogućnosti za daljni razvoj tih odnosa posebno na području trgovine i ekonomije. Nadam se da će ovaj posjet pridonjeti daljnjem ravoju te suradnje”

Prvog dana posjeta švedski kraljevski par sastao se s predsjednikom Sabora Josipom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem. Sutra će kraljevski par obići tvrtke Ericsson Nikola Tesla i DOK-ING, a u Zagrebu će se održati i zajednički gospodarski forum. Švedski kraljevski par u četvrtak će posjetiti Zadar.

Izvor: Index.hr