fbpx

U IŠČEKIVANJU NAPADA: Sve lažne prijetnje Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja opet prijeti napadom na Južnu Koreju i SAD. Također je ponovno pokrenula nuklearni reaktor, pet godina nakon što ga je ugasila. No pregled 50 godina sjevernokorejske ratobornosti pokazuje kako se ništa veliko vjerojatno neće dogoditi. Business Insider donosi popis sjevernokorejskih prijetnji od primirja s Južnom Korejom do danas

Korejski je rat završio 1954. primirjem. No samo četiri godine kasnije, činilo se kao da nije došlo ni do kakvog napretka, piše Business Insider.

Godine 1966., ponovno su počeli izbijati okršaji.

Kim Il Sungu, koji je vodio zemlju u tom razdoblju, može se pripisati započinjanje trenda praznih priča koje su uglavnom rezultat frustracija zbog američke prisutnosti na jugu. Na vlasti je ostao sve do svoje smrti 1994. godine.

No desetljećima se i Južna Koreja borila s vlastitim kvaziautokratskim režimom. Park Chung-hee, koji je vodio zemlju od 1961. do 1979., često se koristio prijetnjama sjevernjaka kao izgovorom da dokaže svoju kontrolu.

Ni četvrt stoljeća nakon primirja, ništa se nije promijenilo. Može se reći da su zveckanja sabljama u Sjevernoj Koreji redovit događaj poput američkih predsjedničkih izbora, piše Business Insider.

Iako, povremeno je to znalo postajati i ozbiljno. 18. kolovoza 1976. dva američka vojnika ubijena su u incidentu. Na kraju je SAD odlučila da je bolje da možda napusti cijeli poluotok. No nakon dubokog razmišljanja, američke snage odlučile su ostati.

Kraj 1970-ih vjerojatno je bilo najturbulentnije razdoblje za Korejski poluotok od rata. U petak, 26. listopada 1979., Parka su ubile vlastite snage sigurnosti.

Stvari su uglavnom mirno protjecale 1980-ih, sve do Olimpijskih igara u Seulu kada je Sjeverna Koreja, potpuno predvidljivo, prijetila da će raznijeti sve na jugu.

Sve dok nisu ‘postali nuklearni’, jedina vjerodostojna prijetnja Pjongjanga bila je ona u sportu. 1990. tijekom Azijskih igara u Pekingu Pjongjang je osvojio 12 zlatnih medalja te godine.

Do sredine 1990-ih, Sjeverna Koreja pokušavala je pojačati svoju igru – njihove prijetnje već su postale zamorne.

No izlazne ankete s južnokorejskih parlamentarnih izbora 1996. pokazale su kako je Pjongjangova izjava da ‘više neće poštivati primirje iz 1953.’ utjecala na znatan dio birača.

No do kraja tog desetljeća, Sjeverna Koreja mogla se mobilizirati samo protiv izmišljenih neprijatelja.

Godine 1999., obećali su da neće učiniti ništa čime bi narušili odnose sa SAD-om.

No obećanje nisu održali. 2003. ponovno su provocirali ispalivši raketu u Japansko more.

Aktualna situacija čini se još ozbiljnija.

Izvor: tportal.hr