fbpx

U nekoliko godina “nestalo” 45.000 trgovaca

Sindikat trgovine Hrvatske poručio je danas, na Dan trgovaca, da je stanje u trgovini sve teže, a u posljednjih nekoliko godina izgubljeno je oko 45.000 radnih mjesta, te je pozvao Vladu da poduzme mjere za poboljšanje položaja radnika u trgovini

Pozivamo Vladu da odmah poduzme konkretne mjere i osigura primjenu postojećih propisa, što bi poboljšalo položaj radnika. Tražimo da trgovci budu jednaki ostalim radnicima kod primjene Zakona o blagdanima i neradnim danima, ističe sindikat u priopćenju.

Poslodavci otkazuju kolektivne ugovore ili iniciraju izmjene važećih kolektivnih ugovora, dok u pregovorima sve jače pritišću sindikat da pristane na smanjenje materijalnih prava.

U tvrtkama u kojima nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće od pet do 30 posto, smanjuju naknade za troškove prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostale prigodne nagrade, tvrdi sindikat.

Državni inspektorat ne sankcionira nezakonite postupke poslodavaca jer pri nadzoru radnici zbog straha od gubitka posla izjavljuju da je njihov rad uredno plaćen, da ne rade prekovremeno ili da su ostali dobrovoljno na radnom mjestu. Sindikat stoga vjeruje da će fiskalizacija biti korisna i za kontrolu radnog vremena svakog radnika na blagajni.

Izvor: Tportal.hr