fbpx

U prodaju ide 20 tisuća stanova po sniženim cijenama

Stan će se otplaćivati kreditom kao u POS programu, znači na rok od najviše 30 godina, i s fiksnom kamatom od najviše 5,45 posto

Krajem travnja Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja javnosti će predstaviti, i pustiti “u promet” novi, POS plus model prodaje novoizgrađenih, a neuseljenih stanova na tržištu po povoljnijim uvjetima, čiji se broj procjenjuje na oko 20.000 – objavila je jučer ministrica Anka Mrak -Taritaš. S bankama, u čijem su zapravo vlasništvu stanovi zaduženih građevinara, obavljen je prvi krug razgovora, kazala je ministrica, dodajući kako bi i konačan dogovor s deset banaka, koliko ih je ostalo u igri, trebao biti završen uskoro.

Stanove će građani, kratko je najavila, moći kupovati po povoljnijim uvjetima, preko državne Agencije za promet nekretninama (APN), pri čemu će u obzir dolaziti kupnja samo novih, gruntovno upisanih stanova, čija će cijena, da bi se povoljniji uvjeti na kupnju ostvarili, biti limitirana. Općenito, kazala je Mrak Taritaš, uvjeti kupnje bit će slični onima u POS programu.

Izračun APN-a
Kako je u siječnju rečeno u Ministarstvu, kad je program POS plus prvi put službeno spomenut, kupci će sami pronalaziti stan na tržištu, a ugovor o kupnji zatim potpisivati s APN-om, a ne s vlasnikom stana – bankom ili građevinskom tvrtkom. Stan će se otplaćivati kreditom kao u POS programu, znači na rok od najviše 30 godina, i s fiksnom kamatom od najviše 5,45 posto.

Kako program poticane stanogradnje, međutim, predviđa i maksimalnu cijenu stana od 1.125 eura po četvornom metru, država s bankama treba dogovoriti spuštanje cijena na tu, ili barem približnu razinu. Zasad nije poznato na što su banke pristale te hoće li država, i eventualno koliku, razliku u cijeni još podmirivati.

Prema izračunu APN-a, stan od 60 četvornih metara po cijeni od 1.100 eura po kvadratu, kupac bi u gotovini platio 66.000 eura. Da ga kupuje na komercijalni kredit, pa čak i uz nisku kamatu poput one koja se nudi u POS-u, od 5,45 posto, taj bi ga stan koštao 316 eura mjesečno kroz 360 mjeseci, odnosno ukupno 114.000 eura, pri čemu većina onih koji stambeni kredit otplaćuju po komercijalnim uvjetima, plaća i daleko veću kamatu, od šest do 6,5 posto. U POS programu, čiji će uvjeti vrijediti i za POS plus program, međutim, mjesečna rata za stan od 60 četvornih metara iznosit će 261 euro.

Traži se učešće
Od kupca, jednako kao u POS programu, tražit će se, međutim, učešće od 20 posto vrijednosti stana. Unatoč činjenici da mladi ljudi, kojima stan najviše treba, s tolikom gotovinom najčešće ne raspolažu, u Ministarstvu smatraju kako povoljnijeg modela na tržištu trenutačno nema.

Za razliku od POS programa, u POS plusu neće biti liste prvenstva s uključenom socijalnom komponentom. Naime, na listi za POS jedinice lokalne samouprave prednost daju obiteljima s više djece i slično, dok će u POS plusu, kao i kod subvencioniranja kupnje novih stanova lani i u 2011. godini, stan po povoljnijim uvjetima kupovati oni koji budu najbrži. U ovoj je godini država za gradnju novih stanova u POS programu, i POS plus, osigurala 200 milijuna kuna. Planira se graditi ukupno 745 novih POS stanova, od čega, za početak, njih 330 u Zagrebu, u kojem podnošenje zahtjeva za kupnju ističe 15. travnja.

Izvor: Zadarski list