fbpx

U svega deset dana od zdravog mladića postao invalid: Kristijanu život mogu spasiti samo skupocjene terapije

18-godišnjem  Kristijanu Horvatu iz Zagreba u siječnju je dijagnosticirano smrtonosno odumiranje mišića i živaca, u vrijeme njegova 18. rođendana, zbog čega je za deset dana od potpuno zdravog mladića postao invalid. Kristijan je Novu godinu dočekao zdrav, a samo dva dana poslije njegov život se u potpunosti preokrenuo.

“On je 11. siječnja trebao imati feštu za svoj 18. rođendan i imao je feštu jer je imao punktaciju kičme”, ispričala je Kristijanova majka Slavica Horvat za RTL. “Više ne može napiknuti vilicom ništa od hrane. Jučer je mogao jesti vilicom danas više ne može, prešao je na žlicu”, kaže Slavica.

Bolest je to koja inače pogađa starije od 65 godina. Pretpostavlja se da je Kiki jedini tinejdžer na svijetu s tom dijagnozom. Naši liječnici prebacivali su ga jedni drugima, nitko ga nije niti htio niti znao liječiti. Njegovoj majci su, kako je ispričala, jednostavno rekli da bira želi li da joj sin umre doma ili u bolnici.

“Nisam ja shvaćao, “Nisam uopće shvaćao što je to, da će to tako ići, da ja neću moći hodati normalno, da neću moći gutati normalno… Da najnormalnije stvari neću moći normalno raditi”, kaže Kristijan.

Majka ga svaki dan vodi na tretmane elektroakupunkturom, akupresurom te k bioenergetičaru, a to bi morala još najmanje šest mjeseci. Tvrdi da mu terapije pomažu.

“Osjećam razliku, da imam jačinu, da mogu bolje hodati, mogu ravno hodati i ne udarati po zidovima. Mogu se ustati iz fotelje, recimo to bi trebala biti najnormalnija stvar”, kaže Kristijan.

Ipak, terapija svakodnevno košta po 200 eura, što znači da je Kristijanu za normalan život potrebno ukupno 6000 eura na mjesec. Stoga je otvoren telefon za pomoć obitelji Horvat – 060 88 44 04, a možete pomoći i uplatom na žiro račun:

Žiro račun kod Zagrebačke banke na ime Kristijan Horvat:

2360000-3115715481

za inozemstvo:2360000 – 3239682806

IBANHR9723600003239682806

SWIFT ZABAHR2X

Izvor: Index.hr