fbpx

Uvođenjem e-spisa omogućit će se transparentnost rada svih sudova

Uvest ćemo prvi put mogućnost da svatko po broju predmeta prati što mu se događa sa spisom, što je napravljeno i što će se napraviti u budućnosti. To je jedna vrsta transparentnosti, ako hoćete i kontrole rada. Svaku noć će se ažurirati i bit će potpuno javno – pojasnio je ministar pravosuđa

Razlog moga posjeta je što se u Zadru jučer i danas održavao seminar za sve predsjednike sudova u RH-a, a ovo je bio i jedan od uobičajenih posjeta zadarskom sudu i zatvoru. Svrha mog dolaska, također je bila prezentacija projekta e-spis u koji će najkasnije do kraja ove godine svi sudovi biti uključeni, odnosno povezani s bazama podataka kako međusobno tako i s resornim Ministarstvom – odgovarao je jučer u velikoj sudnici zadarskog Županijskog suda na kratkoj i iznenadnoj konferenciji za novinare, ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U Zadar je došao sa svojim suradnicima, ali i predsjednikom Vrhovnog suda RH-a Brankom Hrvatinom, međutim, on se pred novinarima nije pojavio.

Ministar je nastavio pojašnjavati projekt e-spis napominjući kako će to za sve građane biti važno, jer će postati posve transparentno i svatko onaj tko vodi bilo kakav spor na sudu moći će u svakom trenutku po broju spisa vidjeti u kojoj je fazi suđenje i što će se dalje događati, a bolju kontrolu nad radom “svojih ” sudaca imat će i predsjednici sudova.

– Već tijekom ovoga mjeseca bit će uvršteno između 30-40 posto predmeta. U ovoj bazi podataka moći će se vidjeti u kojoj je fazi neki predmet. Uvest ćemo prvi put mogućnost da svatko po broju spisa prati što mu se događa sa spisom, što je napravljeno i što će se napraviti u budućnosti. To je jedna vrsta transparentnosti, ako hoćete i kontrole rada. Svaku noć će se ažurirati i bit će potpuno javno, ali neke stvari se neće moći vidjeti, bit će anonimne i zaštićene inicijalima, ali to je nešto što je za građane, to služi svima nama – pojasnio je na “brzinskoj” presici ministar Miljenić.

Što se tiče broja neriješenih predmeta, rekao je kako ih je trenutačno 800-tinjak tisuća, što je gotovo upola manje negoli 2004. godine, kada ih je bilo milijun i pol. Moglo se čuti i kako je na Županijskom sudu u Zadru smanjen broj neriješenih predmeta za 1304.

Izvor: ZL