fbpx

“VIJEK TRAJANJA PROIZVODA NAMJERNO JE SVE KRAĆI!” Izvješće Europskog potrošačkog centra

Perilica rublja više ne radi nakon pet godina, televizor je “krepao” nakon dvije, a slično je i s ostalim električnim i elektroničnim proizvodima, poput mobitela ili kompjutora

Perilica rublja više ne radi nakon pet godina, televizor je “krepao” nakon dvije, a slično je i s ostalim električnim i elektroničnim proizvodima , poput mobitela ili kompjutora pa se kupci pitaju imaju li današnji, suvremeniji proizvodi, kraći vijek trajanja od nekadašnjih, piše u nedjelju francuski Le Monde koji odgovor nalazi u izvješću Europskog potrošačkog centra (CEC) te tvrdi da se danas proizvodi namjerno loše rade kako bi ih se što češće kupovalo.

CEC je uz pomoć studentice Lydie Tollemar, koja je pisala radnju na tu temu, upravo izdao izvješće pod naslovom “Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva” u kojem se zaključuje da je dotrajalost proizvoda namjerno planirana.

“Vijek trajanja proizvoda je kraći kako bi se kupce primoralo na češću kupovinu”, tvrdi se u izvješću.

Najčešće se radi o “funkcionalnoj grešci” nekog proizvoda, tj. proizvođači rade razne strojeve, poput bijele tehnike, na način da ukoliko samo jedan dio otkaže, prestane raditi cijela perilica rublja, suđa ili, recimo, pegla. To se odnosi na gotovo sve električne ili elektroničke proizvode – televizore, mobitele, računala, ….

CEC tvrdi da su perilice rublja programirane na samo 2.000 do 2.500 pranja. Naime, bubanj se sve više radi od plastike, a ne inoksa, što automatski znači da će stroj kraće trajati.

“Također, kuglični ležajevi, koji su jedni od ključnih dijelova za rad perilice rublja, direktno su ugrađeni u bubanj. Ako više ne rade, morate mijenjati cijeli bubanj i obrnuto”, stoji u izvješću.

Slično je i s televizorima, koji su programirani da rade do 20.000 sati, a najčešći kvar je na “kondenzatoru”.

Posebna su priča mobiteli i ‘smartphoni’ koji također često pate od “funkcionalne pogreške”. Dovoljno je da vam se pokvari baterija i da vam mobitel više ne radi. Dodatnu opremu je nakon nekog vremena gotovo nemoguće nabaviti jer se više i ne proizvodi, a za najnovije aplikacije vam treba i najnoviji model pametnog telefona.

Na crnoj listi potrošača je Appleov Ipod. Naime, Ipodi prve, druge i treće generacije nemaju odvojive baterije, pa kad baterija nakon 18 mjeseci prestane raditi, treba kupiti cijeli novi Ipod. U SAD-u je stoga pokrenuta akcija potrošača “Class Action”, a Apple je u međuvremenu nadoknadio štetu svojim klijentima i predložio zamjenske baterije.

Lošiji nego prije su i printeri, ali i automobili s najluđim dizajnom, ali lošijim i kratkotrajnijim motorima. Potrošači su očajni, a u međuvremenu su se na internetu pojavile web stranice tipa “sam svoj majstor” gdje možete vidjeti kako sami doskočiti nekim kvarovima, od gril tave, automobila, prijenosnog računala do perilice rublja.

CEC poziva EU da se ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom i traži zakonsku regulativu glede vijeka trajanja nekog proizvoda.

Prijedlog zakona u tom smislu je podnio parlamentarac Jean-Vincent Place (Europe Ecologie Les Verts).

 Izvor: Jutarnji list