fbpx

VODENI VAL PROLAZI KROZ HRVATSKU Poplavljene kuće, zatvorene ceste i mostovi

Na ugroženim područjima općine Maruševec i Vidovec te grada Varaždina rijeka Plitvica se povlači i vodostaj je u laganom opadanju.

Još su uvijek ugrožena naselja Hrastovljan, Madaraševec i Čičkovina u općini Donji Martijanec , Dubovica i Kapela Ludbreška u općini Veliki Bukovec te naselja Luka i Priles u općini Sveti Đurđ, doznaje se u varaždinskom Centru 112.

U Hrastovljanu, Madaraševecu i Čičkovini poplavljeni su podrumi 15-ak kuća.

Općina Donji Martijanec organizirala je u osnovnoj školi prihvatni centar u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva. U pripravnosti je i liječnički tim za pružanje hitne pomoći lokalnom stanovništvu.

U nekoliko naselja u općini Veliki Bukovec i Sveti Đurđ poplavljeno je 40-ak kuća.

Prema informacijama iz Centra 112 rijeka Bednja se također u gornjem dijelu toka povlači u korito, pa je državna cesta D-24 od 9,30 ponovno otvorena za promet.

I dalje je zatvorena za promet pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između mjesta Sveti Ilija i Krušljevec. Promet se na toj dionici obavlja autobusima.

Za promet su do daljnjeg zatvorene županijske ceste Ključ-Novi Marof, Kapela-Mali Bukovec, Šemovec-Jalžabet te lokalne ceste Šaša-Jesenje, Gabrinovec-Križevci i Martijanec-Hrastovljan.

ako su Kupa, Sava i Odra u zadnja dva dana u neprekidnom porastu, vode tih rijeka ne prijete za sada Sisku. Vodostaj Save u Sisku u sedam sati počeo je stagnirati na 711 centimetaram, a dobra je vijest da je vodostaj počeo stagnirati i u Jasenovcu, gdje su uvedene izvanredne mjere obrane od popave, jer je u sedam sati na Uskrsni ponedjeljak voda dostigla visinu od 811 centimetara (izvanredne mjere uvode se na 810).

Problem Sisku I okolici zadaju obilne kiše i velika količina vode od naglo otopljenog snijega pa su poplavljene brojne kuće i gospodarski objekti u Sisku, Hrastelnici, Galdovu, Budaševu, Topolovcu, Dužici, Lekeniku, Starom Praćnu, Žažini, Žabnu, Letovaniću, Starom Brodu i brojnim drugim selima.

Visoke vode zatvorile su prometnicu Zažina-Mala Gorica, a ponovo je za promet zatovrena cesta Sisak-Palanjak, jer se zbog aktivacije preljeva Palanjek, voda rijeke Save prelila preko ceste i mosta na toj cesti. Taj je most izgrađen lani, ali je netko očito loše izračunao količinu vode koja se iz Save preko preljeva ispušta prema Lonjskom polju, pa je za svakog većeg vodostaja ta cesta zatvorena, most je pod udarom jake bujice vode. Prošlomjesečna visoka voda teško je oštetila most, a mještani Palanjka se boje da će ova poplava most toliko oštetiti da neće biti siguan za promet, što za njih znači dvadesetak kilometara dužu vožnju do Siska, preko mosta na Savi u Martinskoj Vesi.

Tijekom Uskrsa, Županijski centar 112 u Sisku zaprimio je puno poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko – moslavačke županije. Bilo je 50-ak intervencija vatrogasaca zbog ispumpavanja voda iz objekata, te isto toliko intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja vode koja je ugrožavala kuće u rijeke Kupu, Odru i Savu. U borbi s vodemom stihijom sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja, te lokalni DVD-i.

Danas nas u cijeloj Hrvatskoj očekuje promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, a u unutrašnjosti i s malo susnježice i snijega, javlja DHMZ.

Oborine će biti većinom slabe, a češće se očekuju ujutro i prijepodne. Vjetar većinom slab, na sjevernom Jadranu veći dio dana uglavnom slaba do umjerena bura, a na srednjem i južnom Jadranu zapuhat će jugo koje će prema kraju dana jačati.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 4 do 9, a na Jadranu od 10 do 15 °C.

Kako javlja DHMZ, i u ostatku tjedna očekuje nas promjenjivo vrijeme. U utorak se očekuje većinom oblačno mjestimice s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. U srijedu i četvrtak promjenljivo oblačno i uglavnom suho. Temperatura zraka bez veće promjene.

Prema izvješću koje je jučer u 21 sat navela Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), svi vodostaji u Hrvatskoj su i dalje u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi kod Karlovca i nizvodno, te na rijeci Savi nizvodno od Zagreba do Jasenovca.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Županijski centar 112 Zagreb primio je tijekom jučerašnjeg dana oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona. Zabilježeno je 100-njak intervencija raznih službi u vezi s poplavom – 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava.

Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. Tijekom dana na području Zagreba i Zagrebačke županije aktivirano je 13 novih klizišta. Od ranije je aktivno 5 klizišta, a nekoliko je većih, npr. Tomićeva – kod uspinjače, Radićevo šetališta, Aleja Bolonje.

Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. Popodne je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Velika Gorica

S obzirom da je u posljednjih 48 sati na području Ivanić-Grada došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka, kanala i pritoka rijeke Lonje, održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Zaključeno je da su na terenu uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka te je odlučeno da se za saniranje stanja i pomoć građanima stavi na raspolaganje šest vatrogasnih ekipa. Također su u pripravnosti Komunalni centar Ivanić-Grad te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad. Odlučeno je i da se u Gradskoj upravi Ivanić-Grada do daljnjega uvodi dežurstvo.

U tijeku je i opservacija terena u Deanovcu, Dubrovčaku Lijevom, Šumećanima, Graberskom Brdu, Breškoj Gredi, Ivanić-Gradu, a također se kontrolira stanje na rijeci Savi i Lonji. U samom Ivanić-Gradu najkritičnije je u Kosničarskoj, Šiftarovoj i Vatrogasnoj ulici.

Zbog obilnih padalina snijega i kiše koji padaju na području Varaždinske županije, došlo je do izlijevanja rijeke Bednje i Plitvice kao njihovih pritoka na području općina: Vinica, Maruševec, Vidovec, Kneginec, Martijanec, Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec, te djelomično na području gradova Ivanec, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Varaždin.

ŽC112 Varaždin zaprimio je oko 300 poziva zbog poplava. Osim poljoprivrednih površina ugroženi su i gospodarski objekti, prometnice te kuće kojima su mjestimice poplavljeni podrumi, što od plavljenja, a što od podzemnih voda.

Pojavilo se i više klizišta zbog čega je i zatvorena željeznička pruga između Varaždina i Novog Marofa. Stanje na pojedinim dijelovima je alarmantno, pa je jučer popodne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, čelnika jednica lokalne samouprave s ugroženog područja te Hrvatskih voda, gdje su dogovorene daljnje aktivnosti.

ŽC 112 Bjelovar u protekla dva danas primio je 30-ak dojava građanina vezano za posljedice obilnih padalina na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici JVP-a su ispumpavali bunare i podrumske prostorije, dok su djelatnici Ceste d.d. i Poduzeća za ceste Bjelovar imali 9 intervencija radi odrona zemlje ili pada stabala na prometnice.

Na području općine Nova Rača rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, a načelnik općine zatražio je sazivanje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Općine. Organizira se izrada zečjih nasipa.

U Čazmi je u tijeku tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac / predio Grabovac, Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska koji je prijetio kućama.

Za slivno područje “Česma-Glogovnica” uspostavljena je redovita mjera obrane od poplava. Za slivno područje “Ilova-Pakra” na snazi su pripremne mjere obrane od poplava.

U Krapinsko – zagorskoj županiji uslijed oborinskih voda aktivirano je 5 klizišta. Nadležne službe ispumpavale su vode iz 5 obiteljskih kuća te iz Osnovne škole u Gornjoj Stubici. Poplavljena je i lokalna cesta od željezničke postaje u Dubravi Zabočkoj prema Hruševcu i Andraševcu

U Koprivničko – križevačkoj županiji zbog velikih količina oborina došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrume stambenih objekata u pojedinim naseljima. Potok Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu tijekom dana dostigao je kritični vodostaj i počeo se izlijevati na ulazu u grad te je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. Oko 15,30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4000 vreća za nasipe. Oko 18 sati vodeni val prešao je općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-ak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovci i Sigetec.

Jučer prijepodne se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru – oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge a stupovi kontaktne mreže nagnuti su). Promet željezničkom prugom Križevci – Koprivnica bit će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

Tijekom jučerašnjeg dana ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko – moslavačke županije. Bilo je 30-ak intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte. Bilo je 50-ak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska, Žabna, Odre, Galdova, kao i u Lekeniku, Osekovu, Potoku, Kutini, Glini, Petrinji i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i . DUZS je oko 19 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak.

HAK: Zimski uvijeti na cestama

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru i Lici.

Gorski kotar:

D3 Stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo-Delnice-Kikovica,

D32 Prezid-Delnice,

D42 Stubica-Ogulinski Hreljin,

D203 Brod na Kupi-Delnice,

D305 Parg-Čabar,

ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,

ŽC5030 Platak-Kamenjak,

ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,

ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,

ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,

ŽC5191 Sopač-Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Lika:

D1 Grabovac-Korenica -Gračac,

D25 Korenica-Lički Osik,

D42 u mjestu Poljanak,

D52 Špilnik-Korenica,

D217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,

D522 Udbina-čvor Gornja Ploča,

ŽC3203 Dobroselo-Brotnja,

ŽC5201 Selište-Prijeboj,

ŽC5203 Otrić-Srb, te ostale županijske i lokalne ceste na području Korenice.

Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog poplava, zatvorene su ceste:

– D24 Varaždinske Toplice-Ludbreg (obilazak preko Varaždina, D3 i D2),

– D36 Pisarovina-Jamnička Kiselica, Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko i u mjestu Koritinja,

– ŽC3121 Hrastelnica-Palanjek, ŽC3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC3041 u mjestu Mostari, ŽC2085 Ivanec-Jerovec, ŽC2084 Kaniža-Jerovec (grad Ivanec), ŽC3085 Stara Plošćica-Ivanska (obilazak Ivanska- Brezovac-Obrovnica- Međurača- S. Plošćica), ŽC3282 Orlovac-Dražica, ŽC2231 Draganec-Farkaševac, ŽC3283 Sišćani-Zdenčec, ŽC5130 Zalužnica-Doljani, ŽC3253 Košutarica-Mlaka, ŽC3041 Kloštar Ivanić-Vrbovečka Dubrava.

U Zagrebu na Aleji Bologne od križanja sa Alejom Seljačke bune do čvora Jarek, zbog radova na sanaciji klizišta zatvoren je kolnik u smjeru zapada (Zaprešića), vozi se dvosmjerno istočnim kolnikom. Vozače molimo za strpljenje i upozoravamo da poštuju privremenu prometnu signalizaciju.

Zbog odrona u Šaši za sav promet zatvorena je dionica državne ceste D74 Šaša-Bednja. Obilazak je Šaša-Vrbno-Macelj-Bednja, i obratno.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit će u ponedjeljak (1.travnja) od 14.00 do 23.00 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti D1.

S početkom ljetnog računanja vremena prestaje obaveza korištenja kratkih ili dnevnih svjetala na automobilima, a u slučaju smanjene vidljivosti svjetla su i dalje obavezna. Vozači mopeda i motocikala obavezni su i dalje voziti s kratkim, odnosno dnevnim svjetlima po danu.

U Sloveniji i BiH je obavezno korištenje upaljenih svjetala 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

Zbog urušavanja potpornog zida na državnoj cesti D3 između naselja Skrad i Kupjak (Šubetov most) vozi se usporeno, zbog suženja kolnika, kao i na ŽC3128 u mjestu Vrtlinska (kod Čazme) i na ŽC3108 Vukomerić-Pisarovina, zbog odrona.

Zbog klizišta zabrana je prometa za vozila iznad 20 tona na državnoj cesti D203 Brod na Kupi- Delnice.

Od 8 do 17 sati (osim nedjeljama) za sav promet zatvorena je državna cesta D44 na dionici Buzet-Roč, zbog radova. Obilazak je: Lupoglav-Pazin-Motovun-Buzet.

Zbog razminiranja zatvaraju se:

– do daljnjeg, 24 sata dnevno, zbog uklanjanja minsko- eksplozivnog sredstva bit će zatvorena ŽC 5156 Čanak-Kozjan-Bunić od raskrižja LC 59125 i ŽC5156 do zaseoka Jurkovići u naselju Kozjan. Obilazak je Kosa Janjačka-Čanak i Ramljani-Čanak.

Zbog radova zatvorene su ceste:

– D1 od trgovačkog centra West Gate do Pojatnog, između raskrižja za Veliko Trgovišće i Stubičku Slatinu te između čvorova Trakošćan i Đurmanec,

– D20 Sveti Križ-Prelog,

– D22 Možđenec-Sudovec,

– D27 Benkovac-Šopot (sa autoceste A1 prema Benkovcu izlazi se na čvoru Zadar II),

– D33 u Kninu,

– D42 Vrbovsko-Gomirje (zbog urušavanja mosta),

– D43 Graberje-čvor Ivanić Grad,

– D66 u Puli od Labinske ulice do ulice Valica zbog radova na raskrižju „Šijana”,

– D523 Križišće-most Krk.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:

– ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska i

– D29 Marija Bistrica-Soblinec.

– D56 u mjestu Kričke (za teretna vozila preko 13m.) Obilazak je D33 Drniš- Šibenik- Split.

Promet teče naizmjence:

– Jadranskom magistralom (D8) na nekoliko dionica: u Murvici Donjoj, kod Omiša, u mjestu Podaca, na dionici Gradac-Ploče i na GP Klek,

– na raskrižju D8, D59 i D121 kod skretanja za Murter u mjestu Kapela,

– na D512 Makarska-Gornje Igrane, (u mjestu Gornji Tučepi),

– na D35 Lepoglava- čv. Sv. Križ Začretje od Švaljkovca do Donje Šemnice,

– D220 Trilj-Kamensko i

– na D37 Petrinja-Glina, od Petrinje do završetka naselja Gora i kroz naselje Novo Selište.

Za sva vozila zatvorena je županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača te lokalna Madžari-Blinjska Greda zbog urušavanja mosta u općini Sunja.

Izvor: Jutarnji list