fbpx

Vransko jezero na svjetskoj karti

Park prirode Vransko jezero jedno je od 5 hrvatskih močvarnih staništa, koja su uvrštena na Ramsarski popis, međunarodno važnih vlažnih područja. Iako smo za potpisivanje ramsarske konvencije čuli još 2. veljače na Dan močvarnih staništa, Ramsarsku povelju predao je danas Javnoj ustanovi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Uvrštenje na ovaj prestižni popis znači, uz ostalo, snažniju promidžbu. Ponajprije turističku.

“Ovo je primjer kako se određeno zaštićeno područje može iskoristiti kao poluga za razvoj, a kod uvrštenja na ramsarski popis iznimno je važna suradnja lokalne zajednice”

Ministar Zmajlović donio je još dobrih vijesti. Ministarstvo okoliša i prirode osiguralo je 350 tisuća eura……….

“Iskoristit ćemo to za izgradnju nove upravne zgrade, i posjetiteljskog centra na Crkvini, novu promatračnicu za ptice i nabavu optičkih pomagala”

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero 10-ak godina čeka na uvrštenje na prestižni Ramsarski popis. Ravnatelj parka Ivica Prtenjača kaže kako je i odgovrnost Uprave sada veća

“Više zaštite, puno više rada na očuvanju prirode. Ponuđena nam je šansa da koristime benefite. Nadamo se i većem broju posjetitelja, zaljubljenika u prirodu i ptice”

Čuli smo danas kako će se konačno u suradnji s Hrvatskim vodama do ljeta ugraditi zapornica na kanalu Prosika kojom će se osigurati hidrološka stabilnost jezera. Drugim riječima jezero i njegov ekosustav više neće biti ugroženi, za vrijeme velikih suša, zbog prodora morske vode, što se u pravilo događalo potkraj svakog ljeta.

Izvor: HRT Zadar