fbpx

Zadar je uvijek bio sjedište medijske kulture

Ovom manifestacijom otkrivamo skriveno nacionalno blago, istaknuo je Ivan Šimunić

Dvanaest različitih tiskovina predstavljeno je na izložbi “Što se čitalo u Zadru prije 100 godina – tiskovine od 15. do 20. travnja 1913. godine”, otvorenoj u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru. Državni arhiv u Zadru priključio se ovogodišnjoj kulturnoj manifestaciji Zadar čita 2013. i obilježavanju Dana Zadarske županije. Šest dana predstavljenih na izložbi poklapaju se s ovogodišnjom manifestacijom Zadar čita 2013. Ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić, ujedno autor izložbe, kazao je kako su periodičke publikacije biser, a na izložbi se predstavljaju one iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Sve redom se čuvaju u Državnom arhivu u Zadru.

– Tiskovine iz ovoga tjedna 2013. posvjestit će nam činjenicu da ipak nismo centar svijeta, te da su postojala možda bolja vremena od današnjih, kazao je Gverić istaknuvši kako je kulturni život onoga tjedna jednostavno bujao.

Pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić rekao je kako je važno da ustanove poput Državnog arhiva i Gradske knjižnice budu uključene u Dane županije.

– Zadar je uvijek bio sjedište medijske kulture. Takva medijska ekspanzija događala se uvijek jer je Zadar bio geostrateško sjecište, u interesu mnogih. Ovom manifestacijom otkrivamo skriveno nacionalno blago, pomaže nam definirati tko smo, istaknuo je Šimunić napomenuvši da u Danima Zadarske županije uvijek nastoje uvrstiti ono što je nepoznato, kao što je riječ o ovoj izložbi.

Izvor: ZL