fbpx

Zagrebački studenti s velikim srcem: Na kontejnerima ostavljaju vrećicu s hranom i toplom porukom

U današnje vrijeme svjedoci smo kako mnogi ljudi jedva spajaju kraj s krajem. Što zbog nedostatka financija, što zbog osobnih problema, nerijetko se mnogi od njih nađu i na ulici, u surovoj borbi za preživljavanje. Mnogima je tada najvažnije da imaju gdje prespavati, i štogod za pojesti, a neki od zagrebačkih beskućnika posljednjih su se dana ugodno iznenadili ugledavši pokraj kontejnera vrećicu s hranom i toplom porukom u kojoj stoji: “Svi smo nekad gladni, umorni, bespomoćni. Nadam se da će ovo malo hrane barem malo uljepšati dan. Hrana je čista, rok trajanja štima.”

Ideja je to nekoliko zagrebačkih studenata, kojima je jedina želja da se ova plemenita akcija proširi u što većem broju, kako bi oni kojima je pomoć najpotrebnija, imali barem jedan topli obrok dnevno. Inicijativa se već naveliko proširila, a osim studenata “čistu hranu za siromašne” ostavljaju i građani.

Jedna od studentica koja je željela ostati anonimna na svom je Facebooku objavila sliku s vrećicom hrane i dirljivom porukom obješenom o kontejner, a u nastavku je napisala sljedeće retke.

“Kako sam često po Zagrebu pričala s beskućnicima (mnogo ih je, vjerojatno niste ni svjesni), ali i ljudima s krovovima nad glavom, ali prazna želuca i teških situacija ispod tih krovova, dugo sam razmišljala što napraviti, kako barem malo olakšati, pomoći… Imala sam ideju da se na nekoliko mjesta u gradu stave kutije za hranu za beskućnike, pa kad nešto skuhaš i ostane ti – lijepo zamotaš i odneseš, ili kad kupiš dvije čokoladice, jednu staviš u tu kutiju. Ali Čistoća bi brzo makla takve stvari. Možda bi se eventualno mogla profurati neka mjesta – pekare ili kafići, koje bi bile otvorene za takvu inicijativu, pa da se zna da se kod njih može ostaviti sa strane nešto za te ljude. Danas sam odlučila, potaknuta jednom sličnom akcijom, ne čekati više i promišljati o idealnom rješenju, nego ostaviti malu vrećicu s nešto hrane zakačenu sa strane kontejnera. Možda će ju uzeti netko kome ta hrana nije zbilja potrebna, možda će ju netko tek tako maknuti, ali ja ću vjerovati da ju je pronašao netko kome je barem malo uljepšala dan. Pa eto, ako svi napravimo takve stvari s vremena na vrijeme, svima će nam biti ljepše! Ovako te osobe, koje se često osjećaju poniženo i nedostojanstveno, mogu bez ičijih pogleda uzeti hranu. Nije sramota.”

Izvor: Index.hr