fbpx

ŽELJKO ROHATINSKI “Moja žena dobila je kredit po tržišnim uvjetima”

Pri nadzoru Karlovačke banke 2009. guverner je izostavio dio brojki

Sandija Šolu, najvećeg dioničara i bivšeg predsjednika Uprave Karlovačke banke, Državno odvjetništvo istražuje kako bi utvrdilo je li prekršio zakone odobravajući tvrtkama s kojima je povezan kredite koji premašuju zakonom dopušteni maksimum od deset posto jamstvenog kapitala banke, doznajemo iz neslužbenih izvora. Pokušava se također utvrditi i uloga poznatog hrvatskog neurokirurga Josipa Paladina jer je bio šef Nadzornog odbora banke, a tvrtka u kojoj je u suvlasništvu s članovima obitelji Šola dobivala je od nje kredite.

Nadzor HNB-a

To nije neočekivano s obzirom na to da su Karlovačka banka i Sandi Šola presudom Trgovačkog suda u Karlovcu novčano kažnjeni zbog nepotpunog prikazivanja povezanosti tvrtki kojima su davali kredite te zbog prikazivanja jamstvenog kapitala banke dvostruko većim od stvarnog. To je utvrdio HNB nadzorom 30. rujna 2009. godine. HNB je potom tužio Karlovačku banku, Sandija Šolu i još dvoje članova Uprave.

No, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, HNB u svojoj tužbi nije naveo sve podatke koje su prikupili u nadzoru. Prema proširenoj dokumentaciji o HNB-ovu nadzoru, Sandi Šola i tvrtke povezane s njim i njegovom obitelji podigli su kredite navodno u iznosu od 171 posto ukupnog kapitala banke.

Mreža tvrtki

U Karlovačkoj su banci propustili navesti da je Sandi Šola vlasnički ili preko braće Tomislava Šole i Petra Šole povezan s tvrtkama Opatovina Projekt, Clarus Primus, Urbar, Pro Heni, Prom Mat, Novoplast, Kaba nekretnine i Vendita. Prikazali su samo povezanost s tvrtkama Investholding i Baldekin.

Budući da je HNB nadzorom 2009. mogao uočiti da je riječ o ozbiljnijem kršenju zakona od samog prekršaja za koji je tužio Karlovačku banku, nije jasno zašto središnja banka već prije tri godine nije to prijavila Državnom odvjetništvu pa se istraga pokreće tek dvije godine nakon što su Šola i Karlovačka banka platili kaznu koja im je dosuđena na Trgovačkom sudu u Karlovcu.

Novo vodstvo HNB-a samo nam je kratko poručilo da su svu dokumentaciju proslijedili USKOK-u.

Paladinu 42 mil. za bolnicu i obrtna sredstva tvrtke

Tvrtka Clarus Primus, koju je 2006. godine osnovao Josip Paladino, utvrdio je HNB u nadzoru 30. rujna 2009. godine, imala je 42,35 milijuna kuna kredita. Hrvatska banka za obnovu i razvoj plasirala je preko Karlovačke banke krajem rujna 2009. godine 20 milijuna kuna kredita za kupnju zemljišta namijenjenog gradnji bolnice i hotela. Kredit je odobren na 10 godina. Tvrtka je zemljište kupila od Tomislava Šole, brata Sandija Šole, tadašnjeg predsjednika Uprave i najvećeg dioničara Karlovačke banke. Novac mu je uplaćen na njegov tekući račun. HABOR se nije upisao zabilježbom na nekretninu kako bi osigurao povrat u slučaju nevraćanja kredita.

Clarus Primus od Kabe je na svoj račun dobio još jedan kredit od 2,86 milijuna eura (oko 21,16 milijuna kuna) za obrtna sredstva. Taj iznos Clarus Primus odmah posuđuje tvrtki Kaba nekretnine, u vlasništvu Sandija Šole.

Nakon što su Kaba nekretnine pozajmicu vratile, 14,1 milijun kuna proslijeđen je Mati Šariću, bratu Marije Šole, suvlasniku Karlovačke banke, čime mu je isplaćena

cesija, a 7 milijuna kuna proslijeđeno je tvrtki Opatovina projekt. Kredit banci vraća Tomislav Šola uplaćujući

mjesečno 160.000 kuna na račun banke.

Treći kredit Clarus Primus dobiva u srpnju 2009. u iznosu od 1,45 milijuna kuna i koristi ga za plaćanje poreza na promet nekretninama koji ih je stajao 1,02 milijuna kuna. Ostatkom od 270.000 platili su kamate za kredit od HABOR-a, a 160.000 kuna posudili su tvrtki Opatovina projekt u vlasništvu Petra Šole, brata Sandija Šole. Tijekom podizanja i korištenja kredita tvrtka nije poslovala, a bavila se isključivo transferom novca. Paladino, koji je Clarus Primus sam osnovao u srpnju 2009., dobiva suvlasnike, Tomislava Šolu koji od tada drži 62 posto tvrtke i

Zvonimira Oštrića koji preuzima 19 posto poduzeća, pa Paladinu ostaje 19 posto tvrtke.ƒ

Guvernerova žena dobila dvije velike pozajmice

– Komično je pitanje je li tvrtka moje supruge Marije dobila kredit od Karlovačke banke – izjavio je danas bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski kad smo ga pitali za navodni kredit Karlovačke banke koji je dobila tvrtka Romah d.o.o, koja je bila u vlasništvu njegove supruge Marije Rohatinski, a zbog kojeg je pokrenuta istraga DORH-a.

– Takve insinuacije uopće ne želim komentirati – dodao je Rohatinski te rekao da su svi krediti koje je podizao on ili netko od članova njegove obitelji bili odobravani po tržišnim uvjetima.

– Nitko ni na koji način nije dobio nikakav privilegirani kredit – rekao je Rohatinski. Na pitanje zašto nije prijavio eventualna kaznena djela u poslovanju Karlovačke banke DORH-u, bivši guverner rekao je da je već bio odgovorio na to pitanje. – Hrvatska narodna banka radila je svoj posao. Postoje svi dokumenti, izvješća o neposrednom nadzoru, rješenja koja smo izdavali, nalozi, odluke koje je donosio Savjet HNB-a, a mene obvezuje Zakon o čuvanju poslovne tajne – kaže Rohatinski. Bivši član Savjeta HNB-a Goran Marić nije želio službeno komentirati rasprave Savjeta. No neslužbeno, iz izvora bliskog Mariću, doznajemo da je na jednom od sastanaka želio potegnuti raspravu o stanju u Karlovačkoj banci, nakon čega se bivši guverner Rohatinski demonstrativno digao i napustio sastanak. DORH-ova istraga navodno se bavi kreditom koji je Kaba dala tvrtki Romah, koja je do 2011. godine bila u vlasništvu supruge Željka Rohatinskog, Marije Rohatinski. Tvrtka nije u financijskim servisima prijavila kreditna zaduženja, ali je 2007. godine navela kratkoročne zajmove u visini od 4,6 milijuna kuna te 2009. dugoročno zaduženje od 5,2 milijuna kuna.

S prihodom od 1,5 milijuna kuna u 2007. godini uzela je kratkoročni zajam četverostruko veći od njezinih prihoda, djelomično ga otplaćuje u 2008. da bi 2009. godine podigla dugoročni kredit od 5,2 milijuna kuna.

Sandijevoj braći 5 milijuna za obrtna sredstva

Vlasnici kompanije Vendita, osnovane za posao savjetovanja i upravljanja, od 2005. godine su Tomislav i Petar Šola budući da su tada preuzeli poslovne udjele od majke Marije Šole i brata Sandija Šole. Imaju dva

zaposlena i milijun kuna temeljnog kapitala. U lipnju 2009. podigli su kredit u Karlovačkoj banci za obrtna sredstva u iznosu od 688.400 eura (pet milijuna kuna) na rok od deset godina i uz kamatu od 8,5 posto. Kredit su osigurali izdavanjem mjenica i zadužnica te hipotekom nad skladištem čija je vrijednost procijenjena dvije godine ranije na 970.000 eura. Od 2007. do 2009., kada je kriza uništila tržište nekretnina, njihove su cijene drastično pale, no nije napravljena nova procjena. Umjesto za obrtna sredstva, Vendita je novcem platila dug. Čim je novac dobila, 19. lipnja 2009. uplatila ga je na tekući račun Petra Šole s kojega je proslijeđen na tekući račun njegova brata Sandija Šole koji je tada bio predsjednik Uprave Karlovačke banke. On je novac proslijedio na račun Marija Žambokija i zatvorio potraživanja njegove tvrtke Ambienta Design. Petar Šola, pak, postaje vlasnik dionica Karlovačke banke koje je dotad imao Žamboki. Vendita je kredit dobila isključivo zbog zaloga nad nekretninom budući da zbog lošeg poslovanja mjenice i zadužnice ne bi mogla niti isplatiti, a Kaba ga je odobrila bez procjene rizičnosti. Skladište kojim je kredit osiguran već je prije opterećeno HBOR-ovim kreditom za njegovu kupnju, koji je tvrtka trebala početi otplaćivati krajem lipnja 2010. uplaćujući svaka tri mjeseca 790.000 kuna. Vendita je, pak, u potpunosti poslovala s Karlovačkom bankom i HNB je svojim nadzorom u rujnu 2009. utvrdio da ima dovoljno prihoda za otplatu kredita.

Dodatno, obvezala se Petru Šoli isplatiti pet milijuna kuna za prijenos 125.000 redovnih dionica Kabe koje je od njega kupila.

Izvor: Jutarnji list